Prapremiera nowego tramwaju

Dyskusje o wagonach Twist 2012N.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

Prapremiera nowego tramwaju

#1 Post autor: KZKGaPowicz » 08 lis 2013, 13:25

Oto przód naszej Pesy Twist.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, 13:15 przez KZKGaPowicz, łącznie zmieniany 2 razy.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

Awatar użytkownika
Peter
Posty: 8468
Rejestracja: 12 lis 2006, 06:46
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#2 Post autor: Peter » 08 lis 2013, 14:39

Jak widać ma czarny pas w linii okien. To dobrze, bo słupki nie będą się tak rzucać w oczy. :)
*SDIP (U.N.O.)

polaraxa
Posty: 414
Rejestracja: 04 kwie 2013, 20:09
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

#3 Post autor: polaraxa » 11 lis 2013, 18:52

Dziś do Zawodzia dotarł pierwszy TWIST. Zapakowany w folie tak, by nic nie było widać. Ot taki kot w worku.

Awatar użytkownika
Linia26
Posty: 1752
Rejestracja: 30 lis 2010, 18:19
Lokalizacja: Sosnowiec

#4 Post autor: Linia26 » 11 lis 2013, 20:15

polaraxa pisze:Dziś do Zawodzia dotarł pierwszy TWIST. Zapakowany w folie tak, by nic nie było widać. Ot taki kot w worku.
To już drugi?, bo minimum od wczoraj na Zawodziu stoi gdzieś schowany już jeden Twist.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, 22:01 przez Linia26, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Kamil :)

szymon nolewajk
Posty: 119
Rejestracja: 12 lip 2013, 08:27
Lokalizacja: Piekary Śląskie

#5 Post autor: szymon nolewajk » 11 lis 2013, 21:24

Wie ktoś jakie numery będą miały twisty?

Awatar użytkownika
Damian_1947
Posty: 1120
Rejestracja: 17 lis 2011, 19:05
Lokalizacja: Sosnowiec

#6 Post autor: Damian_1947 » 11 lis 2013, 21:29

Linia26 pisze:
polaraxa pisze:Dziś do Zawodzia dotarł pierwszy TWIST. Zapakowany w folie tak, by nic nie było widać. Ot taki kot w worku.
To już drugi?, bo minimum od wczoraj na Zawodziu stoi gdzieś schowany już jeden Twist.
Kamilu nie mogą być dwa wagony, ponieważ na wykończeniu był tylko jeden w Bydgoszczy, więc to "coś", co widzieliście to mogła być ta sama Pestka.
szymon nolewajk pisze:Wie ktoś jakie numery będą miały twisty?
Jak nie zaczną od 1000, to kontynuacja po Citkach, czyli od #817 w górę, ewentualnie, co by było okrągłe, to od #820.
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Linia26
Posty: 1752
Rejestracja: 30 lis 2010, 18:19
Lokalizacja: Sosnowiec

#7 Post autor: Linia26 » 11 lis 2013, 22:00

Damian_1947 pisze:
Linia26 pisze:
polaraxa pisze:Dziś do Zawodzia dotarł pierwszy TWIST. Zapakowany w folie tak by nic nie było widać. Ot taki kot w worku.
To już drugi? bo minimum od wczoraj na Zawodziu stoi gdzieś schowany już jeden Twist.
Kamilu nie mogą być dwa wagony, ponieważ na wykończeniu był tylko jeden w Bydgoszczy więc to "coś" co widzieliście to mogła być ta sama Pestka.
Ja mam potwierdzoną infomację, że już wczoraj jeden Twist na Zawodziu był, więc Kolega polaraxa, musiał widzieć tą samą, więc nie dziś, a wczoraj dotarła.
Pozdrawiam, Kamil :)

Bodzio1972
Posty: 30
Rejestracja: 07 lut 2012, 08:33
Lokalizacja: Katowice

#8 Post autor: Bodzio1972 » 12 lis 2013, 08:21

Wczoraj oglądałem ten wagon... :shock:

Wyjście z kabiny przez przedział pasażerski... już to widzę jak motorniczy wychodzi z kabiny w szczycie do przekładania zwrotnicy lub obsłużenia sygnału... :cry:

beni
Posty: 27
Rejestracja: 19 lis 2007, 11:22

#9 Post autor: beni » 12 lis 2013, 09:37

Jakoś w innych miastach jest to samo rozwiązanie i nikomu to nie przeszkadza. Brak drzwi oddzielnych wynika z tego, że kabina motorniczego jest jak wielka klatka bezpieczeństwa i drzwi naruszały by jej strukturę i wytrzymałość.

Twist dotarł 09/10.11.2013 r., jest to wagon, który musi uzyskać homologację, co ma potrwać około dwóch tygodni. Potem szkolenia obsługi i motorniczych. W grudniu, jak się pojawi jeszcze drugi i trzeci, to szkolenia pójdą szybciej. Wagon w ruchu liniowym ma zadebiutować pokazowo na Wigilię, a potem regularnie od 01.2014.

Awatar użytkownika
bryner
Posty: 14
Rejestracja: 24 maja 2012, 13:39
Lokalizacja: Katowice

#10 Post autor: bryner » 12 lis 2013, 13:53

Bodzio1972 pisze:Wczoraj oglądałem ten wagon... :shock:

Wyjście z kabiny przez przedział pasażerski... już to widzę jak motorniczy wychodzi z kabiny w szczycie do przekładania zwrotnicy lub obsłużenia sygnału... :cry:
W Helmutach też trzeba wychodzić przez przedział pasażerski i nie jest to jakoś szczególnie kłopotliwe. :eye:

rifi
Posty: 684
Rejestracja: 26 sie 2010, 21:16
Lokalizacja: Katowice

#11 Post autor: rifi » 12 lis 2013, 13:55


Bodzio1972
Posty: 30
Rejestracja: 07 lut 2012, 08:33
Lokalizacja: Katowice

#12 Post autor: Bodzio1972 » 12 lis 2013, 21:54

bryner pisze:
Bodzio1972 pisze:Wczoraj oglądałem ten wagon... :shock:

Wyjście z kabiny przez przedział pasażerski... już to widzę jak motorniczy wychodzi z kabiny w szczycie do przekładania zwrotnicy lub obsłużenia sygnału... :cry:
W Helmutach też trzeba wychodzić przez przedział pasażerski i nie jest to jakoś szczególnie kłopotliwe. :eye:
Mowa o wagonach z XXI wieku, a nie o zabytkach starszych niż ja... :) Tu chodzi o bezpieczeństwo pasażerów..., licho nie śpi. Niech tylko, który między przystankami zrobi sobie krzywdę, a będzie jeszcze sporo zamieszania (znam przypadki), oby nikomu się nigdy nic nie stało... :-)

Awatar użytkownika
Damian_1947
Posty: 1120
Rejestracja: 17 lis 2011, 19:05
Lokalizacja: Sosnowiec

#13 Post autor: Damian_1947 » 12 lis 2013, 23:40

Bodzio1972 pisze:Wczoraj oglądałem ten wagon... :shock:

Wyjście z kabiny przez przedział pasażerski... już to widzę jak motorniczy wychodzi z kabiny w szczycie do przekładania zwrotnicy lub obsłużenia sygnału... :cry:
To jeden z kilku mankamentów technicznych. Doliczyć można na niekorzyść pasażerów niezbyt wygodne fotele, a wizualnie ten niebieski jest "ohydny" jak na jakimś szpitalnym oddziale. :/
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
bryner
Posty: 14
Rejestracja: 24 maja 2012, 13:39
Lokalizacja: Katowice

#14 Post autor: bryner » 13 lis 2013, 12:09

Bodzio1972 pisze:
bryner pisze:
Bodzio1972 pisze:Wczoraj oglądałem ten wagon... :shock:

Wyjście z kabiny przez przedział pasażerski... już to widzę jak motorniczy wychodzi z kabiny w szczycie do przekładania zwrotnicy lub obsłużenia sygnału... :cry:
W Helmutach też trzeba wychodzić przez przedział pasażerski i nie jest to jakoś szczególnie kłopotliwe. :eye:
Mowa o wagonach z XXI wieku, a nie o zabytkach starszych niż ja... :) Tu chodzi o bezpieczeństwo pasażerów..., licho nie śpi. Niech tylko, który między przystankami zrobi sobie krzywdę, a będzie jeszcze sporo zamieszania (znam przypadki), oby nikomu się nigdy nic nie stało... :-)
No tak, to jest argument, o którym nie pomyślałem.
Moją uwagę zwróciło jeszcze zagospodarowanie miejsca na podestach. Przy oknach spokojnie zmieściłyby się jeszcze fotele.
Kolorystyka wnętrza faktycznie nie powala na kolana. Pierwsze skojarzenie jak u kolegi wyżej - szpital. Częstochowskie Pesy mają stonowane, utrzymane w szarym odcieniu wnętrze. Dlaczego u nas taka ekstrawagancja?
Plusem przy braku klimatyzacji są natomiast rozsuwane okna.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 15:02 przez bryner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
skoti
Posty: 9433
Rejestracja: 04 maja 2010, 20:14
Lokalizacja: Sosnowiec

#15 Post autor: skoti » 13 lis 2013, 19:53

Katowice: Nowy tramwaj wyjechał na tory. Tramwaj z Pesy jeździ nocą zamaskowany!
W Katowicach pojawił się tajemniczy tramwaj. Jeździ tylko nocą i nie można do niego wsiąść, bo cały z zewnątrz jest zafoliowany!
To nie artystyczny happening, ale nowy tramwaj, który do Katowic trafił z bydgoskiej Pesy. Na razie na trasę wyjeżdża tylko na testy - nocą i w pełni zamaskowany.
Spółka Tramwaje Śląskie SA na swojej stronie internetowej ujawnia na razie tylko nieliczne zdjęcia z wnętrza nowego tramwaju z Pesy. Za dnia nowy wagon jest ukryty w zajezdni tramwajowej w Katowicach-Zawodziu. Na trasę po Katowicach rusza tylko pod osłoną nocy. Nowy wagon Pesy przechodzi właśnie fazę testów. Oficjalna prezentacja tramwaju z rodziny Pesa Twist typ 2012N w barwach Tramwajów Śląskich ma nastąpić już 22 listopada. Ale na pierwszą przejażdżkę pasażerowie na Śląsku będą musieli poczekać o wiele dłużej. Pierwsze Twisty wyjadą na tory w woj.śląskim dopiero wiosną 2014 r. Będzie ich jednak całkiem sporo - Tramwaje Śląskie zakupiły łącznie 30 tramwajów typu Twist z Pesy w Bydgoszczy. Kosztować będą 200 mln zł.
Produkcja pierwszego wagonu trwała około dwóch miesięcy – miesiąc w hali konstrukcji stalowych i miesiąc w hali montażowej. Wcześniej inżynierowie Pesy i Tramwajów Śląskich ściśle współpracowali przy opracowaniu specyfikacji wagonu, dopasowując go do specyfiki sieci tramwajowej w miastach Śląska i Zagłębia. Przy produkcji wagonu pracuje około 200 osób, montując w wagonie m.in. blisko 17 kilometrów przewodów! Po zabudowaniu wszystkich elementów, jeszcze w bydgoskiej fabryce wagon przeszedł szereg badań i testów, a wśród nich test diagnostyczny instalacji elektrycznej pojazdu, który w ciągu 2-3 godzin sprawdza aż 5 tysięcy punktów pomiarowych oraz test szczelności poszycia, dachu i wielu elementów zewnętrznych w tzw. deszczownicy. Po przejściu wszystkich badań wagon został wciągnięty na specjalną naczepę samochodu ciężarowego i w ten sposób przewieziony na Śląsk.

Trzy-członowy tramwaj z rodziny Pesa Twist typ 2012N ma 32 metry długości i 2,4 metra szerokości. Do wnętrza prowadzi siedmioro drzwi, z czego 5 jest podwójnych. Na 3/4 długości Twist, jaki będzie jeździł po śląskich drogach jest niskopodłogowy. Wagon wyposażony jest m.in. w sterowanie mikroprocesorowe, układ antypoślizgowy, system rekuperacji energii (odzyskiwanie energii w trakcie hamowania) oraz akumulatory, pozwalające na poruszanie się przy braku napięcia w sieci trakcyjnej.

Zakup 30 nowych niskopodłogowych tramwajów jest elementem wartego ponad 800 mln złotych Projektu pn.: “Modernizacja infrastruktury tramwajowej i trolejbusowej w Aglomeracji Górnośląskiej wraz z infrastrukturą towarzyszącą”. PESA Bydgoszcz S.A. - zgodnie z umową dostarczy wszystkie 30 wagonów do 28 listopada 2014 roku. Część wagonów stacjonować będzie w zajezdni w Będzinie, a część w zajezdni w Katowicach Zawodziu.
TVS
Załączniki
TVS.jpg

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#16 Post autor: Boguś » 13 lis 2013, 21:51

To są po prostu jakieś jaja. TŚ zachowują się tak, jakby ten wagon był ściśle tajny i stanowił nie wiadomo jaką tajemnicę. W ten sposób to wielkie koncerny samochodowe testują prototypy, a nie pojazdy seryjne.

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?

DW
Posty: 8048
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#17 Post autor: DW » 13 lis 2013, 23:01

Boguś pisze:To są po prostu jakieś jaja. TŚ zachowują się tak, jakby ten wagon był ściśle tajny i stanowił nie wiadomo jaką tajemnicę. W ten sposób to wielkie koncerny samochodowe testują prototypy, a nie pojazdy seryjne.
Po części ich rozumiem. Co by to była za atrakcja z oficjalną prezentacją, skoro już by go większość osób wcześniej widziała w necie. ;)
Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tramwaj widmo też tak jeździł. ;)

Awatar użytkownika
Penny
Posty: 9369
Rejestracja: 14 cze 2008, 20:27
Lokalizacja: Chorzów

#18 Post autor: Penny » 13 lis 2013, 23:02

Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tak. Na pewno, co potrzebuje, to dokument poświadczający dopuszczenie do ruchu.

szymon nolewajk
Posty: 119
Rejestracja: 12 lip 2013, 08:27
Lokalizacja: Piekary Śląskie

#19 Post autor: szymon nolewajk » 14 lis 2013, 07:01

Na TWB jest już podany numer Twista #820.
Czy to jest już oficjalny numer?

kolejorz.
Posty: 148
Rejestracja: 04 wrz 2013, 18:37
Lokalizacja: GOP

#20 Post autor: kolejorz. » 14 lis 2013, 09:58

Bodzio1972 pisze:Mowa o wagonach z XXI wieku, a nie o zabytkach starszych niż ja... :) Tu chodzi o bezpieczeństwo pasażerów..., licho nie śpi. Niech tylko, który między przystankami zrobi sobie krzywdę, a będzie jeszcze sporo zamieszania (znam przypadki), oby nikomu się nigdy nic nie stało... :-)
No, jeśli już mówimy o XXI wieku, to trzeba wspomnieć, że motorniczy w większości, poza przypadkami nagłymi na trasie, nie powinien z kabiny wychodzić, mając do dyspozycji automatyczne zwrotnice. ;)

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5407
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#21 Post autor: luki » 14 lis 2013, 12:07

Ciekawe czy jak się gdzieś wykolei, to przyjedzie do niego oblepiony srajtaśmą dźwig? :twisted:
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

DTSN
Posty: 198
Rejestracja: 12 lip 2010, 15:02
Lokalizacja: Cały Śląsk

#22 Post autor: DTSN » 14 lis 2013, 13:43

Do Zabrza przybędzie na lawecie, na 3 Maja też nie powinien wykoleić się. :)
DTSN
NIE POZWÓLMY LIKWIDOWAĆ LINII TRAMWAJOWYCH !

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#23 Post autor: adam86 » 14 lis 2013, 16:26

Penny pisze:
Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tak. Na pewno, co potrzebuje, to dokument poświadczający dopuszczenie do ruchu.
Skoro nie ma homologacji, to nie ma dopuszczenia.
KZKGOP 1779

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2461
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#24 Post autor: elot360 » 14 lis 2013, 20:19

Mnie ciekawi, gdzie te twisty będą wykorzystane... Na pewno na linii 6 i może 19, bo tam może się przydać. Zapewne jeszcze na Sosnowiec, ale czy na 5 albo 1 będą ewentualnie? Chodzi mi o to, że zawsze nowe tramwaje trafiają na takie linie jak 6 i reszta w Sosnowcu. Ewentualnie jak wiecie o innych liniach, to powiedzcie, bo mnie to strasznie ciekawi.

DW
Posty: 8048
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#25 Post autor: DW » 14 lis 2013, 21:11

Była mowa o liniach 6, 15 i 20. Koncepcje się co chwilę zmieniają, ale te trzy linie są najbardziej prawdopodobne.
Po remoncie Pesy lub Karliki mogłyby też jeździć na 1-ce, gdzie po zakończeniu remontów, tory powinny na to pozwolić. Co do reszty linii, to sam nie wiem. Teoretycznie Karliki będą mogły niebawem jeździć na większości tras. Pesy zapewne tylko na niewielu.

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#26 Post autor: Boguś » 14 lis 2013, 21:37

adam86 pisze:
Penny pisze:
Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tak. Na pewno co potrzebuje, to dokument poświadczający dopuszczenie do ruchu.
Skoro nie ma homologacji, to nie ma dopuszczenia.
Tak właściwie to ten wagon nie miał prawa wyjechać na miasto. Ciekawe, jakby się TŚ wytłumaczyło, gdyby wagon bez dopuszczenia miałby jakiś incydent?
DW pisze:Po remoncie Pesy lub Karliki mogłyby też jeździć na 1-ce, gdzie po zakończeniu remontów tory powinny na to pozwolić.
Najpierw to trzeba podstację na Zaborzu zbudować.
elot360 pisze:Napewno na lini 6 i może T19 bo tam może się przydać.
Na 19 to by musiał jeździć z obstawą, która zbierałaby odpadające części z wagonu. :-P
DTSN pisze:Do Zabrza przybędzie na lawecie, na 3 go maja też nie powinien wykoleić się :)
A kto za transport zapłaci? Pesa pewnie w nocy pojedzie przez Bobrek i Biskupice w asyście pogotowia i dźwigu.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2013, 21:44 przez Boguś, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Damian_1947
Posty: 1120
Rejestracja: 17 lis 2011, 19:05
Lokalizacja: Sosnowiec

#27 Post autor: Damian_1947 » 14 lis 2013, 21:41

Boguś pisze:
adam86 pisze:
Penny pisze:
Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tak. Na pewno co potrzebuje, to dokument poświadczający dopuszczenie do ruchu.
Skoro nie ma homologacji, to nie ma dopuszczenia.
Tak właściwie to ten wagon nie miał prawa wyjechać na miasto. Ciekawe, jakby się TŚ wytłumaczyło, gdyby wagon bez dopuszczenia miałby jakiś incydent?
Wszystko w kwestiach prawnych ok. Nie ma homologacji = dopuszczenia, nie jeździ. Tylko, jak ma uzyskać homologację bez testów?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2013, 21:47 przez Damian_1947, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#28 Post autor: Boguś » 14 lis 2013, 21:53

DW pisze:
Boguś pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy wagon bez żadnego numeru taborowego może sobie wyjechać na miasto?
Tramwaj widmo też tak jeździł. ;)
Numer taborowy to jest odpowiednik tablicy rejestracyjnej. Brak numeru taborowego = brak tablic rejestracyjnych. Pierwszy napotkany patrol policji ma obowiązek Cię zatrzymać.

Awatar użytkownika
skoti
Posty: 9433
Rejestracja: 04 maja 2010, 20:14
Lokalizacja: Sosnowiec

#29 Post autor: skoti » 15 lis 2013, 10:27

Tramwaje bez klimatyzacji dla pasażera drugiej kategorii
Dlaczego po Warszawie, Gdańsku, Krakowie i Częstochowie mogą jeździć klimatyzowane tramwaje? - Bo ważny jest komfort pasażera - pada odpowiedź. Dlaczego u nas to niemożliwe? Podobno nas nie stać. Ale to jednak bardzo słaba wymówka.

22 listopada Tramwaje Śląskie zaprezentują pierwszy z trzydziestu nowych tramwajów, które za 200 mln zł zamówiły w bydgoskiej Pesie. Nowe wagony już są porównywane do Twistów jeżdżących po Częstochowie. Słusznie, bo to bliźniacza konstrukcja. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom od razu zauważmy, że pasażerowie na Śląsku i w Zagłębiu dostaną, za sprawą samorządowych TŚ, towar niższej jakości.

Kluczowe są dwie różnice

Siedem twistów z Częstochowy ma niską podłogę na całej długości. Nasz pojazd jest taki sam w 73 proc. Pasażerowie pierwszych i ostatnich drzwi będą musieli pokonać stopień. Powie ktoś, że to drobiazg, ale właśnie takie z pozoru mało ważne elementy decydują o tym, czy coś się podoba i jest użyteczne.

Ważniejsze jest jednak to, że żaden z 30 twistów nie będzie miał klimatyzacji w części dla pasażerów. Tak się składa, że tym udogodnieniem mogą się pochwalić nie tylko w Warszawie, Krakowie (tu klimatyzację ma ponad 50 tramwajów) czy Gdańsku, ale też w pobliskiej Częstochowie. W tutejszym MPK przyznają, że to kosztowne. Jeden taki tramwaj był droższy od wersji dla TŚ o ok. 1,5 mln zł. - Ale mamy bardzo gorące lata i ważny jest dla nas komfort pasażerów. Dlatego zamówiliśmy tak wyposażone wagony - słyszymy w Częstochowie.

Tramwaje Śląskie przekonują, że klimatyzacja u nas się nie sprawdzi

Podobno winne są przystanki tramwajowe rozmieszczone co 300-400 metrów, a to spowoduje, że chłodzenie pojazdu będzie bezużyteczne. W końcu co chwilę będzie trzeba otwierać drzwi. W KZK GOP usłyszeliśmy jednak, że średnia odległość między przystankami tramwajowymi to 490 metrów. W Częstochowie to z kolei 500-600 metrów. Tam jednak uznano, że klimatyzacja będzie efektywna.

W TŚ przekonują, że za klimatyzację trzeba płacić przez cały rok, a sprawdza się tylko w letnie dni. Na koniec usłyszałem, że jesteśmy biedniejsi niż np. Warszawa, więc trzeba dokładnie pilnować wydatków. Dlatego powinny nam wystarczyć wagony ze zwykłą wentylacją.

Warto jednak zastanowić się, czy przy sięgających 800 mln zł wydatkach na remonty torowisk i nowe tramwaje klimatyzacja to coś nadzwyczajnego? Śmiem wątpić.

Jeśli komunikacja publiczna ma być alternatywą dla samochodów to powinna spełniać kilka warunków. To m.in. punktualność, odpowiednie nasycenie, dobra taryfa i komfort podróżowania. Tak się składa, że KZK GOP i finansowane przez związek Tramwaje Śląskie nie spełniają wszystkich tych cech. Co gorsza, nawet nie starają się o to, by nadrobić dystans do innych miast. Tam o pasażera się dba. U nas po prostu się go wozi z miejsca na miejsce.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z2khkPJPgc
Załączniki
GazetaSosnowiec.jpg

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#30 Post autor: KZKGaPowicz » 15 lis 2013, 12:44

Idąc tym tokiem rozumowania, to po co ogrzewać pojazdy w zimie, skoro przystanki są tak samo rozmieszczone?
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

memphis
Posty: 1124
Rejestracja: 01 mar 2008, 15:55
Lokalizacja: Josephsdorf-O/S

#31 Post autor: memphis » 15 lis 2013, 20:38

Damian_1947 pisze:
Boguś pisze:Tak właściwie to ten wagon nie miał prawa wyjechać na miasto. Ciekawe, jakby się TŚ wytłumaczyło, gdyby wagon bez dopuszczenia miałby jakiś incydent?
Wszystko w kwestiach prawnych ok. Nie ma homologacji = dopuszczenia, nie jeździ. Tylko jak ma uzyskać homologację bez testów?
Naprawdę myślicie, że ten wagon jeździ nielegalnie po ulicach? ;) Przejrzałem pobieżnie przepisy, ale nie umiem w nich znaleźć jakichś szczegółów dotyczących takiej sytuacji jak ta, jedynie znalazłem, że "Producent: 1) nowego typu pojazdu, jest zwolniony z obowiązku, o którym mowa w ust. 1, jeżeli uzyskał: f) dopuszczenie jednostkowe pojazdu" (art. 70d prd). A samo dopuszczenie do ruchu może być przecież warunkowe.

Co do numeru taborowego widocznego na zewnątrz - nie pierwszy i nie ostatni raz jeździ coś, na czym nie ma numeru.

Poza tym niewielu z Was chyba pamięta, ale ~13 lat temu po naszych torach jeździły całe zastępy nowych wagonów - począwszy od 116Nd (od pierwszej jazdy próbnej do uzyskania homologacji upłynęło prawie pół roku, a rejestracja wagonów była tuż przed wyjazdem na linię), przez warszawskie i szczecińskie bulwy, a wcześniej 116Na w różnych wersjach. Że o Citadisie X04 nie wspomnę. Na pewno są na to odpowiednie procedury, bo przecież takie sytuacje występują nie tylko w GOPie. Jak kogoś to szczególnie interesuje, to niech pogrzebie w przepisach, popyta w TŚ, Pesie, czy gdzie indziej, a nie snuje domysły.

Awatar użytkownika
martin
Posty: 69
Rejestracja: 19 paź 2011, 21:39
Lokalizacja: Lüdenscheid

#32 Post autor: martin » 15 lis 2013, 21:56

memphis pisze:Poza tym niewielu z Was chyba pamięta, ale ~13 lat temu po naszych torach jeździły całe zastępy nowych wagonów - począwszy od 116Nd (od pierwszej jazdy próbnej do uzyskania homologacji upłynęło prawie pół roku, a rejestracja wagonów była tuż przed wyjazdem na linię), przez warszawskie i szczecińskie bulwy, a wcześniej 116Na w różnych wersjach. Że o Citadisie X04 nie wspomnę. Na pewno są na to odpowiednie procedury, bo przecież takie sytuacje występują nie tylko w GOPie. Jak kogoś to szczególnie interesuje to niech pogrzebie w przepisach, popyta w TŚ, Pesie, czy gdzie indziej, a nie snuje domysły.
Zgadza się. Zdarzył się w tamtych czasach nawet incydent na pętli na Wrocławskiej w Bytomiu z udziałem Karlika, który najechal na stojacy na pętli tramwaj, bodajże linii 8.
Nie wydaje mi się, że TŚ byłyby tak nieodpowiedzialne i wypuściły na tory wagon bez ubezpieczenia OC i pozwolenia, choćby czasowego do jazdy po drogach (torach) publicznych. Gdyby coś poważnego się stało, ktoś mógłby za to przecież iść do kryminalu...
Pozdrawiam :-)

NIE POZWOLMY LIKWIDOWAC LINII TRAMWAJOWYCH!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GM6XVvV4CuI

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#33 Post autor: adam86 » 16 lis 2013, 22:16

memphis pisze:Naprawdę myślicie, że ten wagon jeździ nielegalnie po ulicach? ;) Przejrzałem pobieżnie przepisy, ale nie umiem w nich znaleźć jakichś szczegółów dotyczących takiej sytuacji jak ta, jedynie znalazłem, że "Producent: 1) nowego typu pojazdu, jest zwolniony z obowiązku, o którym mowa w ust. 1, jeżeli uzyskał: f) dopuszczenie jednostkowe pojazdu" (art. 70d prd). A samo dopuszczenie do ruchu może być przecież warunkowe.
Czy to w ogóle jest nowy typ?
Co do numeru taborowego widocznego na zewnątrz - nie pierwszy i nie ostatni raz jeździ coś, na czym nie ma numeru.
Samochód można przecież zarejestrować na tablice próbne, jak to się ma do tramwaju?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 18:47 przez adam86, łącznie zmieniany 1 raz.
KZKGOP 1779

memphis
Posty: 1124
Rejestracja: 01 mar 2008, 15:55
Lokalizacja: Josephsdorf-O/S

#34 Post autor: memphis » 18 lis 2013, 17:28

adam86 pisze:Czy to w ogóle jest nowy typ?
Na pewno jest, przecież są w nim istotne różnice konstrukcyjne wobec wersji częstochowskiej. Oznaczenie 2012N, które pojawia się czasem w różnych informacjach też jest odmienne (częstochowskie mają 2010N, bardziej porządne 129Nb, nie wiem skąd się wzięło).
Samochód można przecież zarejestrować na tablice próbne, jak to się ma do tramwaju?
Na próbne tablice nie można. :P Ale zapewne jakieś warunkowe dopuszczenia się praktykuje. I wydaje mi się, że brak numeru taborowego nie jest tu żadnym problemem.

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2461
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#35 Post autor: elot360 » 18 lis 2013, 18:42

Co do jeszcze tras, po których Twist miałby okazje zabłysnąć, to jakie odcinki można byłoby wyremontować jeszcze, żeby Twisty nie haczyły o torowiska po drodze? Chodzi mi o to, że na prawie wszystkich liniach są 105N, a tylko na niektórych są wyremontowane 105N i nowiutkie moderuski, a Karliki tylko w Katowicach. O ZURkach już nie mówię, bo są raz na jakiś czas, ale chodzi mi o linie, gdzie nowe tramwaje by się przydały w wartości 50/50, jak na T6, że co kurs 105N/Moderus, a następny Karlik, i tak na zmianę. Przyznam, że Citadis przydałby się na T5, bo przyznam, że czasem zdechnąć można od ścisku, który panuje między Szombierkami a Sikorakiem i Zamkową a Wolności.

Awatar użytkownika
Peter
Posty: 8468
Rejestracja: 12 lis 2006, 06:46
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#36 Post autor: Peter » 19 lis 2013, 10:31

Fotografie wagonu bez opakowania :arrow: Fotozajezdnia1 Fotozajezdnia2
*SDIP (U.N.O.)

loki.1992
Posty: 2
Rejestracja: 08 paź 2013, 21:20
Lokalizacja: Zabrze

#37 Post autor: loki.1992 » 22 lis 2013, 15:02

Zamiast kupować nowe, mogliby wyremontować stare, zmniejszyć ceny biletów i przywrócić stare trasy, a nie wszystko likwidują i za chwilę tramwaje nie będą miały gdzie jezdzić. I po co, bo ludzi na bilety stać nie będzie. A ten tramwaj to żadna rewelacja, już dzisiaj w nim siedziałem i go oglądałem, bo pokazali go w Zabrzu.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, 15:11 przez loki.1992, łącznie zmieniany 1 raz.

beni
Posty: 27
Rejestracja: 19 lis 2007, 11:22

Typy wagonów i vin Pes............

#38 Post autor: beni » 23 lis 2013, 08:32

Zasięgnąłem trochę języka i dostałem oto takiego e-maila z fabryki w Bydgoszczy:
Miasto, typ, zakres vin, data podpisania umowy:

Warszawa - 120N - 001-015 - 2006-02-22
Elbląg - 121N - 001-006 - 2005-09-11
Łódź - 122N - 016-025 - 2006-10-24
Bydgoszcz - 122N - 026-027 - 2007-09-12

Warszawa - 120Na - T811BNA001 - 186 - 2009-05-29
Gdańsk - 120NaG - T812BNA001 - 035 - 2009-09-09
Szeged - 120Nb - T813BNA001 - 009 - 2009-10-22
Szczecin - 120NaS - T814BNA001 - 006 - 2010-07-22
CLUJ-NAPOKA - 120NaC - T815BNA001 - 004 - 2011-03-27
Szczecin - 120NaS/2 - T816BNA001 - 022 - 2012-10-25

Bydgoszcz - 122Na - T820BNA001 - 012 - 2011-03-22
Kaliningrad - 121NaK - T821BPW001 - 2012-11-26
Sofia - 122NaSF - T822BNA001 - 020 - 2013-06-21
TORUŃ - 122NaT - T823001 - 006 - czeka na podpisanie umowy
TORUŃ - 121NaT - T824001 - 006 - czeka na podpisanie umowy

Częstochowa - 2010N - T840BPW001 - 007 - 2010-12-17
GOP - 2012N - T841BNA001 - 030 - 2012-12-10
MOSKWA - 2013N - T842BPW001 - 120 - 2013-06-24

Warszawa - 128N - T850BPW001 - 045 - 2013-03-21
Gdańsk -128NG - T851BNA001 - 005 - 2013-09-25
WAWA - 128Na - T852BNA001 - 030 - czeka na podpisanie umowy

Nie ma nigdzie 129Nb.

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#39 Post autor: Boguś » 01 gru 2013, 16:55

elot360 pisze:Przyznam, że Citadis przydałby się na T5, bo przyznam, że czasem zdechnąć można od ścisku, który panuje między Szombierkami a Sikorakiem i Zamkową a Wolności.
Skład 105Na jest bardziej pojemny. Poza tym, by Karlik mógłby bez większych problemów jeździć na Zaborze, potrzebna jest nowa podstacja.

Awatar użytkownika
mark40
Posty: 424
Rejestracja: 07 lis 2008, 13:09
Lokalizacja: Chorzów

Re: Typy wagonów i vin Pes............

#40 Post autor: mark40 » 01 gru 2013, 17:59

beni pisze:GOP - 2012N - T841BNA001 - 030 - 2012-12-10
To nie jest może w temacie, o czym teraz napiszę, ale jak już, to CHORZÓW, nie ma takiego miasta jak GOP (również w papierach Pesy).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości