Kasowniki firmy "PIXEL" w naszych stopiątkach

Dyskusje o wagonach serii Konstal 105N i pochodnych.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Big0s93
Posty: 545
Rejestracja: 22 lut 2009, 19:37
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

#1 Post autor: Big0s93 » 29 gru 2009, 20:00

W wagonie #757 ze składu #757+758 są zamontowane kasowniki firmy PIXEL! Takie jak w sosnowieckich SU15III.
Zapewne jeździ rozpięty, tylko dlatego że w drugim wagonie montują instalację.
Ale w sumie po co taka zmiana?

Nie było by czegoś nowego w TŚ bez śmiechu.
Jak się przyjrzymy, kasowniki są zamontowane na kijach od szczotki (w końcu przeznaczone są do montażu na rurze.
"Jestem niczym zbłąkany pasażer.
Uciekam, wysiadam. Nie jadę dalej."
~Ja

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

Kasowniki firmy "PIXEL" w naszych stopiątkach

#2 Post autor: DW » 29 gru 2009, 21:46

W wagonach z RK-1 Będzin od niedawna zaczęły pojawiać się kasowniki firmy "PIXEL" :!:
W połowie grudnia dostało je żelazko #670. Prawdopodobnie w tym samym czasie zamontowano je również w pierwszym wozie składu #757+758 (info: Bigos).

W związku z powyższym proponuję, aby w tym temacie utworzyć listę z wagonami wyposażonymi w kasowniki Pixela.
Warto też wspomnieć, że od wielu lat w śląsko-zagłębiowskich tramwajach były montowane wyłącznie kasowniki i autokomputery firmy "R&G" z Mielca.
Co ciekawe #670 nadal ma autokomputer firmy R&G, który obsługuje wyświetlacze. Ciekawe, czy ma również drugi autokomputer z Pixela? :P


Kasowniki firmy "PIXEL" posiadają aktualnie wagony:
R-1 Będzin:
- 665
- 669
- 670
- 757+758
- 762
Ostatnio zmieniony 27 sie 2010, 22:04 przez DW, łącznie zmieniany 5 razy.

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#3 Post autor: adam86 » 30 gru 2009, 18:27

Big0s93 pisze: Ale w sumie po co taka zmiana?
I bardzo dobrze, bo stare arendżi nadają się ino na hasiok. BTW te kasowniki są produkcji czeskiej firmy Mikroelektornika.
KZKGOP 1779

Awatar użytkownika
Big0s93
Posty: 545
Rejestracja: 22 lut 2009, 19:37
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

#4 Post autor: Big0s93 » 30 gru 2009, 20:04

Ma ktoś wtyki na zajezdni?
Z chęcią bym sobie taki stary wziął?

@adam86: czemu są Twoich zdaniem do śmietnika?
Według mnie są dobre, bo można sobie bilet reprodukować przez taki.
"Jestem niczym zbłąkany pasażer.
Uciekam, wysiadam. Nie jadę dalej."
~Ja

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5392
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#5 Post autor: luki » 30 gru 2009, 20:23

Dziś kasowałem bilet w R&G i po tym co mi wyszło, to faktycznie, niech to na śmietnik leci. Może 10 lat temu to było coś, ale nie dziś.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#6 Post autor: DW » 30 gru 2009, 20:52

Big0s93 pisze:Ma ktoś wtyki na zajezdni?
Z chęcią bym sobie taki stary wziął?
Raczej nie sądzę, aby starych kasowników się tak od razu pozbywali. Jak na razie prawie wszystkie wozy mają jeszcze stare od R&G, które nie są bezawaryjne, więc pewnie będą je trzymać "w rezerwie" i w razie czego zmontują w miejscu zepsutych.
Big0s93 pisze:@adam86: czemu są Twoich zdaniem do śmietnika?
Według mnie są dobre, bo można sobie bilet reprodukować przez taki.
I właśnie dlatego Adam jest takiego zdania :P

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#7 Post autor: adam86 » 30 gru 2009, 22:12

Big0s93 pisze: Według mnie są dobre, bo można sobie bilet reprodukować przez taki.
Re co? Możesz rozwinąć tą myśl?
KZKGOP 1779

R_G
Posty: 2709
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#8 Post autor: R_G » 30 gru 2009, 22:26

Pewnie chłopakowi chodzi o to że można kręcić wałki przy tych kasownikach. Żeby było jasne, jestem przeciwko :mryellow:
[scroll] :!: Pozdrawiam :!: [/scroll] [center]FTŚ REJON NUMER 1 / Będzin[/center]

Marcin
Posty: 1860
Rejestracja: 09 sie 2007, 00:59
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze

#9 Post autor: Marcin » 31 gru 2009, 09:22

adam86 pisze:
Big0s93 pisze: Według mnie są dobre, bo można sobie bilet reprodukować przez taki.
Re co? Możesz rozwinąć tą myśl?
Pewnie chodzi mu o to że jak w starych kasownikach jest mało tuszu można wtedy spokojnie zdrapać numerki...

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#10 Post autor: adam86 » 31 gru 2009, 13:50

Marcin pisze: Pewnie chodzi mu o to że jak w starych kasownikach jest mało tuszu można wtedy spokojnie zdrapać numerki...
Ja sie domyslam, ale chciałem, żeby napsiał co niby konkretnie z tym biletem robi. A z nowych kasowników tez ludzie wydrapują.
KZKGOP 1779

Awatar użytkownika
Kuba
Posty: 743
Rejestracja: 22 kwie 2008, 10:52
Lokalizacja: Będzin/Mierzęcice

#11 Post autor: Kuba » 05 sty 2010, 15:08

#665

Szkoda tylko, że nie montują ich na rurkach bo by wyglądało to estetyczniej. Może od teraz w ZUR będą montowali na rurkach, bo trzeba jednak poprowadzić tam instalację, która teraz biegnie przy oknach...
"Idę do roboty na zajezdnię, będę zmieniał opony w tramwajach!"
http://mierzecice.myminicity.com/

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#12 Post autor: DW » 05 sty 2010, 16:18

Wagon #757 nadal ma stary autokomputer firmy "R&G". Pojawiła się na nim jednak następująca informacja:
"NIE DEMONTOWAĆ AUTOKOMPUTERA Z WAGONU NR 757. ZAMONTOWANY NA STAŁE (ZABEZPIECZONY)".
Zatem autokomputery w wozach z kasownikami Pixela muszą je mieć specjalnie ustawione (dziwne, że w ogóle urządzenia konkrecyjnych firm ze sobą współpracują).
Kuba pisze:#665
Jaka rozbudowana informacja :P Dopisałem :)
Kuba pisze:Szkoda tylko, że nie montują ich na rurkach bo by wyglądało to estetyczniej. Może od teraz w ZUR będą montowali na rurkach, bo trzeba jednak poprowadzić tam instalację, która teraz biegnie przy oknach...
Tylko, że na których rurkach? Poziomo na poręczy przy oknie, czy pionowo na zwykłych? Bo jak dla mnie to oba wyjścia nie są zbyt dobre, gdyż kasowniki umieszczone na pionowych poręczach za bardzo by wystawały...

Natomiast co do samych kasowników, to zauważyłem, że sporo osób ma problemy z włożeniem do nich biletu. W R&G też nie było to jakieś banalnie proste, ale w Pixelach mniejszy jest otwór, w który wsadza się bilet. Poza tym trzeba go wsadzić dość głęboko, bo inaczej nie kasuje.

R_G
Posty: 2709
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#13 Post autor: R_G » 05 sty 2010, 18:48

Akurat z PIXEL-owskimi kasownikami to jest ich główny mankament, ciężko trafić, poza tym ludzie z przyzwyczajenia wsadzają bilety jak do kasowników R&G i kasuje się bilety od góry, po czym obracają i mimo że bilet mają skasowany od góry wsadzają jeszcze raz tylko odwrotną stroną.
[scroll] :!: Pozdrawiam :!: [/scroll] [center]FTŚ REJON NUMER 1 / Będzin[/center]

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5392
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#14 Post autor: luki » 05 sty 2010, 18:57

Zapoda ktoś w końu fotki tych cudaków ? :P
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
Kuba
Posty: 743
Rejestracja: 22 kwie 2008, 10:52
Lokalizacja: Będzin/Mierzęcice

#15 Post autor: Kuba » 05 sty 2010, 19:06

DW pisze:Tylko, że na których rurkach? Poziomo na poręczy przy oknie, czy pionowo na zwykłych? Bo jak dla mnie to oba wyjścia nie są zbyt dobre, gdyż kasowniki umieszczone na pionowych poręczach za bardzo by wystawały...
Na pionowych. W autobusach jakoś nie przeszkadzają, a zawsze mogą być z drugiej strony przy drzwiach, po środku drugich i trzecich, i nad przyciskami do otwierania przy pierwszych i czwartych.
"Idę do roboty na zajezdnię, będę zmieniał opony w tramwajach!"
http://mierzecice.myminicity.com/

adam86
Posty: 928
Rejestracja: 31 maja 2008, 14:16
Lokalizacja: Chorzów

#16 Post autor: adam86 » 05 sty 2010, 21:42

DW pisze: Zatem autokomputery w wozach z kasownikami Pixela muszą je mieć specjalnie ustawione (dziwne, że w ogóle urządzenia konkrecyjnych firm ze sobą współpracują).
A co w tym niby dziwnego? Przecież w autobusach tak jest od lat.
Tylko, że na których rurkach? Poziomo na poręczy przy oknie, czy pionowo na zwykłych? Bo jak dla mnie to oba wyjścia nie są zbyt dobre, gdyż kasowniki umieszczone na pionowych poręczach za bardzo by wystawały...
Gdzie by niby wystawały? Jakos w innych miastach nikomu nie przeszkadzają na rurkach.
Natomiast co do samych kasowników, to zauważyłem, że sporo osób ma problemy z włożeniem do nich biletu. W R&G też nie było to jakieś banalnie proste, ale w Pixelach mniejszy jest otwór, w który wsadza się bilet. Poza tym trzeba go wsadzić dość głęboko, bo inaczej nie kasuje.
Nie tyle otwór jest mniejszy, co czujnik jest nieco kapryśny.
KZKGOP 1779

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#17 Post autor: DW » 06 sty 2010, 17:42

adam86 pisze:
DW pisze:Zatem autokomputery w wozach z kasownikami Pixela muszą je mieć specjalnie ustawione (dziwne, że w ogóle urządzenia konkrecyjnych firm ze sobą współpracują).
A co w tym niby dziwnego? Przecież w autobusach tak jest od lat.
Nie wiedziałem :P
Tylko, że na których rurkach? Poziomo na poręczy przy oknie, czy pionowo na zwykłych? Bo jak dla mnie to oba wyjścia nie są zbyt dobre, gdyż kasowniki umieszczone na pionowych poręczach za bardzo by wystawały...
Gdzie by niby wystawały? Jakos w innych miastach nikomu nie przeszkadzają na rurkach.
Może i tak, ale znając przyzwyczajenia ludzi, to pewnie większość nie zauważyłaby, że kasowniki są w innych miejscach i nie kasowała biletów myśląc, że ich nie ma ;)
adam86 pisze:
Natomiast co do samych kasowników, to zauważyłem, że sporo osób ma problemy z włożeniem do nich biletu. W R&G też nie było to jakieś banalnie proste, ale w Pixelach mniejszy jest otwór, w który wsadza się bilet. Poza tym trzeba go wsadzić dość głęboko, bo inaczej nie kasuje.
Nie tyle otwór jest mniejszy, co czujnik jest nieco kapryśny.
To też, ale sam widziałem jak ludzie po prostu nie mogli trafić biletem w otwór (szczególnie podczas jazdy).

Marcin
Posty: 1860
Rejestracja: 09 sie 2007, 00:59
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze

#18 Post autor: Marcin » 11 sty 2010, 14:56

Kasowniki PIXELa dostał #669, dopisuję do listy.

R_G
Posty: 2709
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#19 Post autor: R_G » 12 sty 2010, 14:24

Wagon #758 dostał kasowniki PIXEL-a
[scroll] :!: Pozdrawiam :!: [/scroll] [center]FTŚ REJON NUMER 1 / Będzin[/center]

rzelfix
Posty: 829
Rejestracja: 11 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: GOP

#20 Post autor: rzelfix » 12 sty 2010, 21:18

Dołączam się do prośby lukiego o fotkę, nawet z komóry... :)

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#21 Post autor: DW » 15 sty 2010, 16:51

Wreszcie udało mi się "dorwać" z aparatem nowe kasowniki :D
Poniżej fotki "Pixelów" zamontowanych w żelazku #669 oraz w doczepie składu #757+758.

Niektóre osoby nadal mają problem ze skasowaniem biletu z tych kasownikach. Czasem nie mogąc wsadzić biletu do kasownika po prostu rezygnują z jego skasowania. Życzę powodzenia podczas kontroli ;)
Załączniki
pixel_758.JPG
#758
pixel_669_3.JPG
#669
pixel_669_2.JPG
#669
pixel_669_1.JPG
#669

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5392
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#22 Post autor: luki » 15 sty 2010, 16:56

Dziękować :-P
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

DW
Posty: 8044
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#23 Post autor: DW » 04 lut 2010, 16:17

Tak jak podejrzewałem kasowniki "Pixel'a" dostało również żelazko #762.
Czaiłem się na niego już od dobrych kilkunastu dni, ale albo go nie było, albo akurat zapominałem o tym, żeby to sprawdzić :P

patryk644
Posty: 2828
Rejestracja: 24 kwie 2016, 11:30
Lokalizacja: Chorzów

#24 Post autor: patryk644 » 30 gru 2016, 12:03

Taki kasownik ma też #667. Nie posiada go natomiast #757+758.
LINIA 20: CHORZÓW RYNEK - Chorzów Batory - Załęże - Katowice - Zawodzie - Burowiec - SZOPIENICE PĘTLA

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości