Wagon zabytkowy jest wpisany do rejestru ruchomych zabytków wojewody, a historyczny nie...patryk644 pisze:Mam pytanie
Czym się różni wagon zabytkowy od wagonu historycznego?
Q&A Czyli Pytania i Odpowiedzi
Obsady pociągów wieczornych/nocnych najczęściej podaję przed wyjazdem tych pociągów, lecz mam 100% pewność, że dany wagon wyjedzie na danym pociagu...
Bo nie chciał tego niejaki Baran były prezydent Będzina. Z obawy przed ponoszeniem nadmiernych kosztów - odmówił przyjęcia akcji TŚ rozdzielanych przez ministra skarbu pomiędzy miasta aglomeracji. odbija się to teraz czkawką bo miasto płaci spore pieniądze a nie ma wpływu na to co jezdzi, a remontów też się żadnych znaczących tam się nie przeprowadza.polaque pisze:Mnie zastanawia fakt dlaczego Będzin jako jedyne miasto gdzie jeździ TŚ nie posiada jego akcji.
To ciekawe bo ja zawsze myślałem że to głównie KZK z miastami decyduje co jedzi niezależnie od struktury własnościowejhanys76 pisze:Bo nie chciał tego niejaki Baran były prezydent Będzina. Z obawy przed ponoszeniem nadmiernych kosztów - odmówił przyjęcia akcji TŚ rozdzielanych przez ministra skarbu pomiędzy miasta aglomeracji. odbija się to teraz czkawką bo miasto płaci spore pieniądze a nie ma wpływu na to co jezdzi, a remontów też się żadnych znaczących tam się nie przeprowadza.polaque pisze:Mnie zastanawia fakt dlaczego Będzin jako jedyne miasto gdzie jeździ TŚ nie posiada jego akcji.
Hanys, a nie było to tak, że akcje TŚ, od Skarbu Państwa dostało KZK GOP, a dopiero oni rozdzielili je proporcjonalnie do dlugosci torowisk w danym miescie?hanys76 pisze:Bo nie chciał tego niejaki Baran były prezydent Będzina. Z obawy przed ponoszeniem nadmiernych kosztów - odmówił przyjęcia akcji TŚ rozdzielanych przez ministra skarbu pomiędzy miasta aglomeracji. odbija się to teraz czkawką bo miasto płaci spore pieniądze a nie ma wpływu na to co jezdzi, a remontów też się żadnych znaczących tam się nie przeprowadza.polaque pisze:Mnie zastanawia fakt dlaczego Będzin jako jedyne miasto gdzie jeździ TŚ nie posiada jego akcji.
Edit:
Źródło wpk.katowice.plNowym właścicielem będzie Komunikacyjny Związek Komunalny Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego w Katowicach. Zgodnie z podpisanym w zeszłym roku porozumieniem KZK GOP ma docelowo przekazać akcje bezpośrednio gminom. Nie jest obecnie znany termin kiedy to nastąpi. Gminy otrzymają akcje spółki wg następującego parytetu:
- Bytom: 14,6 %,
- Chorzów: 9,3 %,
- Czeladź: 0,9 %,
- Dąbrowa Górnicza: 6,0 %,
- Gliwice: 4,6 %,
- Katowice: 25,1 %,
- Mysłowice: 1,0 %,
- Ruda Śląska: 5,2 %,
- Siemianowice Śląskie: 0,6 %,
- Sosnowiec: 14,8 %,
- Świętochłowice: 5,5 %,
- Zabrze: 12,4 %.
Gmina Będzin nie otrzyma żadnych udziałów w spółce, podobnie jak Wojkowice i Piekary Śląskie na których terenie linie tramwajowe przestały funkcjonować od 1 kwietnia 2006 r.
Obsady pociągów wieczornych/nocnych najczęściej podaję przed wyjazdem tych pociągów, lecz mam 100% pewność, że dany wagon wyjedzie na danym pociagu...
No tzw. ZURki to są 105 po RK. Przykładem są #687, #680+679, czy #678.patryk644 pisze:Mam pytanie
W jakim zakresie ZUR przeprowadza w chwili obecnej remonty stopiątek? Czy zmienia się wygląd tych wagonów po remoncie?
Po RB dostają m.in. światła LED, nowe siedzenia, rurki, przyciski do otwierania drzwi...
Ale z tego co wiem to TŚ nie ma już w planach remontowanie kolejnych wagonów tego typu.
Po co od razu takie głupie teksty pisać? Inni tutaj tak pisali, więc myślałem, że to jest potwierdzone, ale skoro nie to sorry, mam nadzieję, że nikt nie ucierpiał...PatrykBe pisze:~ Odpowiedział nam rzecznik Tramwajów Śląskich.Damien pisze:Ale z tego co wiem to TŚ nie ma już w planach remontowanie kolejnych wagonów tego typu.
Mylisz się Damien. Wszystkie Woltany będą z ZURkami.

-
Kiedyś DW napisał o tym w temacie "Stałe przydziały wagonów na pociągach" w dziale Konstal 105N.patryk644 pisze:Jeszcze jedna ważna sprawa.
Stałym przydziałem na 2201 teoretycznie jest #665 i zapisujemy go kolorem zielonym. Dlaczego w innych stałych przydziałach (np. 13, 23) tego koloru nie stosujemy?
DW pisze:Jednak nie wiąże się to z koniecznością oznaczania ich na zielono w DPD, bo będziemy od tego powoli odchodzić by zmniejszyć komplikacje przy wypisywaniu obsad.
Linia nr 13: Siemianowice Plac Skargi - Katowice Plac Wolności
Linia nr 16: Wełnowiec - Brynów
Linia nr 16: Wełnowiec - Brynów
Może się przyda.
Link
Link
http://tabor.wpk.katowice.pl/spis.php?p=4 Tutaj masz wszystkie wagony i do której zajezdni należały na twb zdjęcia gdzie wszystko się można dowiedzieć.patryk644 pisze:Czy ktoś może pamięta (ja jestem trochę za młody) jakie były składy na Zawodziu między 1995 a 2000 rokiem albo gdzie takie informacje mogę znaleźć?
Wiem że były takie składy jak: #313+314, #699+700, #701+702, #746+745. Były jeszcze chyba takie składy jak: #318+340 czy #580+582.
Mogę spróbować wymienić z pamięci stopiątki (będę dopisywać jak coś zapomnę):patryk644 pisze:Czy ktoś może pamięta (ja jestem trochę za młody) jakie były składy na Zawodziu między 1995 a 2000 rokiem albo gdzie takie informacje mogę znaleźć?
#313+314, #317+321, #318+340, #324+339, #327+319, #328+329, #335+336, #337+338, #349+350, #403+404, #461+460, #550+551, #554+555, #568+569, #572+312, #574+573, #576+575, #578+577, #579+592, #582+580, #583+584, #591+590, #594+593, #599+600, #605+606, #609+610, #619+620, #659+660, #661+618 (od 1998 #571+618, #661 solo), #662+617, #671+672, #674+673, #675+676, #677+678, #680+679, #685+686, #688+687, #691+689, #694+693, #695+696, #697+698, #699+700, #702+701, #725+736, #726+727, #728+692 (do 1995 #690+692), #731+730, #732+733, #734+735, #746+745, #748+747, #749+750, #781+782, #783+784
Ostatnio zmieniony 10 lis 2016, 19:55 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
*SDIP (U.N.O.)
No w komunikacji tramwajowej na Śląsku jest tylko jeden przewoźnik, więc nie ma przetargów, skoro nie ma z kim konkurować. KZK GOP podpisuje z Tramwajami Śląskimi długoletnią umowę na świadczenie usług, gdzie określone są dokładnie warunki, np. praca przewozowa, minimalne stawki za wozokilometr, waloryzacje, itd.trajtek pisze:Mam pytanko - jak to działa, że linie tramwajowe obsługują Tramwaje Śląskie? Na linie autobusowe, których organizatorem jest KZK GOP ogłaszane są bardziej lub mniej uczciwych przetargach, a jak wygląda sprawa z tramwajami?
No niby tak, ale do końca tego nie wiadomo - nie widzę problemu, by ktoś kupił kilka tramwajów i wystartował z nimi w przetargu, ktoś prywatny, albo na przykład jakiś PKM. Nie wiem jak miała by się sprawa z użytkowaniem infrastruktury (tory, zasilanie) przez inne podmioty, bo domyślam się, że skoro Tramwaje Śląskie dokonują remontów i utrzymują torowiska, to należą one do nich.Pimpek pisze:No w komunikacji tramwajowej na Śląsku jest tylko jeden przewoźnik, więc nie ma przetargów, skoro nie ma z kim konkurować. KZK GOP podpisuje z Tramwajami Śląskimi długoletnią umowę na świadczenie usług, gdzie określone są dokładnie warunki, np. praca przewozowa, minimalne stawki za wozokilometr, waloryzacje, itd.trajtek pisze:Mam pytanko - jak to działa, że linie tramwajowe obsługują Tramwaje Śląskie? Na linie autobusowe, których organizatorem jest KZK GOP ogłaszane są bardziej lub mniej uczciwych przetargach, a jak wygląda sprawa z tramwajami?
Takie założenie jest podstawą do tego, by zaniechać procedury przetargowej? Może akurat ten nieprawdopodobny scenariusz by się sprawdził i znalazł by się jakiś drugi gracz, który chciałby wejść w tramwaje i gdzie miałby wystartować, skoro nie ma przetargu? Rozważałem, że może Tramwaje Śląskie same organizują komunikację tramwajową, a mają jakąś unią biletową z KZK GOP (coś jak MZKP), jednak po chwili zastanowienia stwierdziłem, ze to jednak też nie na takiej zasadzie to działa.elot360 pisze:To jest jedna kwestia. Gdzie taki tabor miałby być trzymany?
Chyba niewielu chciałoby zajezdnie autobusowe dostosować do taboru szynowego, trzymanie na terenie zajezdni TŚ raczej nie wchodzi w grę.
Gdzieś w archiwum WPK znalazłem artykuł w którym było że KZK GOP podpisał umowę z Tramwajami Śląskimi na okres... 15 lat tam było napisane? Coś czytałem że TŚ miało się wywiązać że do końca któregoś tam roku miały mieć tyle i tyle wyremontowanych torowisk... Aż żałuje że nie mogę tego znowu znaleźć.
Przechodząc do meritum, jeśli opierać się o to co przeczytałem (Umowa na długi okres który nadal trwa jeśli wszystko dobrze zapamiętałem) to chyba nie ma mowy by ni stąd ni zowąd znalazł się jakiś przewoźnik autobusowy któremu się zachciało tramwajów.
Poza tym spójrz na to z tej strony że nie jest to takie proste. Jesteś przewoźnikiem. Przeznaczasz pieniądze na kadrę, autobusy. Tyle.
Jesteś naszym przewoźnikiem tramwajowym. Pieniądze przeznaczasz na kadrę, tabor, większość infrastruktury etc.
Przewoźnikom autobusowym jest łatwiej, oni nie utrzymują sobie dróg po których jeżdżą. Z tramwajami jest trochę bardziej skomplikowanie. Komu by się chciało w to pakować?
Przechodząc do meritum, jeśli opierać się o to co przeczytałem (Umowa na długi okres który nadal trwa jeśli wszystko dobrze zapamiętałem) to chyba nie ma mowy by ni stąd ni zowąd znalazł się jakiś przewoźnik autobusowy któremu się zachciało tramwajów.
Poza tym spójrz na to z tej strony że nie jest to takie proste. Jesteś przewoźnikiem. Przeznaczasz pieniądze na kadrę, autobusy. Tyle.
Jesteś naszym przewoźnikiem tramwajowym. Pieniądze przeznaczasz na kadrę, tabor, większość infrastruktury etc.
Przewoźnikom autobusowym jest łatwiej, oni nie utrzymują sobie dróg po których jeżdżą. Z tramwajami jest trochę bardziej skomplikowanie. Komu by się chciało w to pakować?
O, to już jest jakiś trop, w wolnej chwili spróbuję prześledzićelot360 pisze:Gdzieś w archiwum WPK znalazłem artykuł w którym było że KZK GOP podpisał umowę z Tramwajami Śląskimi na okres... 15 lat tam było napisane? Coś czytałem że TŚ miało się wywiązać że do końca któregoś tam roku miały mieć tyle i tyle wyremontowanych torowisk... Aż żałuje że nie mogę tego znowu znaleźć.

No wiadomo, nikomu pewnie nie chciało by się w to pakować, ale tego akurat nie wiadomo - i chyba przetarg powinien być na to rozpisany, z pewnością startowały by tylko TŚ i one by wygrały - jednak gdyby komuś strzelił taki pomysł do głowy, to możliwość startowania w przetargu powinien mieć - stuprocentowej pewności nigdy nie można mieć, jak z totolotkiem - szanse nikłe, ale jednak czasem się trafiaelot360 pisze:Poza tym spójrz na to z tej strony że nie jest to takie proste. Jesteś przewoźnikiem. Przeznaczasz pieniądze na kadrę, autobusy. Tyle.

Ciekawe bo na bipie ciężko znaleść tą umowę za to aneksy do niej są
OO znalazłem ją http://old.wpk.katowice.pl/magazyn/publ ... s-2009.pdf
Oooo, dziękuję bardzopolaque pisze:Ciekawe bo na bipie ciężko znaleść tą umowę za to aneksy do niej są

Ten link mogą okazać się pomocne:
- http://bip.kzkgop.pl/pdf/uchwaly_zarzad ... 4_2008.pdf
- http://bip.kzkgop.pl/pdf/uchwaly_zarzad ... 3_2008.pdf
- http://bip.kzkgop.pl/pdf/uchwaly_zarzad ... 4_2008.pdf
- http://bip.kzkgop.pl/pdf/uchwaly_zarzad ... 3_2008.pdf
- Załączniki
-
- uchwala_103_2008.pdf
- (736.61 KiB) Pobrany 117 razy
-
- 64_2008.pdf
- (301.75 KiB) Pobrany 102 razy
Słuszna uwaga. No ciężko to określić, przynajmniej jeżeli chodzi o datę początkową. Bo jeżeli wagon np. wyjechał rano i w trakcie służby przydarzyło się coś, co spowodowało jego odstawkę (np. kolizja), to teraz którą datę pisać? Powinno być 2 marca. Ale jeżeli jeździł do końca służby 2 marca, to odstawiony byłby wtedy od 3 marca 

Jak do tej pory obowiązuje zasada że za dzień odstawienia, wpisujemy ostatni dzień w którym dany wagon kursował. Ja bym tutaj nic nie zmieniał skoro do tej pory to funkcjonuje z powodzeniem. Skoro np dany wagon miał np 2 maja kolizję to obok odstawionego wagonu jest umieszczana informacja o powodzie odstawienia z datą z dnia w którym się to stało.
- tramwajarze z19
- Kontakt:
Ta linia i tak robi tylko kursy wyjazdowe i zjazdowe więc bez sensu pisac że to nocka jak to nie prawda ,trzeba ja wpisac wieczorem jak wyjezdza i tyle. A rano trzeba sprawdzic co na linii 30 będzie jezdzic i wpisac jako 3002 bo może do tego czasu byc podmiana. Natomiast co do 3002 to może jak ten wagon co wyjedzie na 59 wpisac jako 3002 ale z dopiskiem że to nocna jest.tramwajarze z19 pisze:Jak wpisać 5902 do DPD? Jako wieczorny i nocny czy jako dniówka na następny dzień.
Na 11, 12... 15 chyba też (-: no i ostatnio na 30 i 49...patryk644 pisze:Chciałbym się zapytać o wagon #338, a konkretnie o to na jakich liniach regularnie pojawiał się ten wagon. Teraz jest to linia nr 23 i 36, a w przeszłości jak się nie mylę, wagon ten jeździł na liniach 13, 14 i 16. Czy ktoś może wie lub pamięta na jakich jeszcze liniach pojawiał się ten wagon?
A to jak już jesteśmy przy #338 to czemu nie ma on starego/oryginalnego prawego lusterka? Po remoncie na pewno je miał.
http://phototrans.pl/14,311358,0,Konstal_105N_338.html
http://phototrans.pl/14,203206,0,Konstal_105N_338.html
http://phototrans.pl/14,311358,0,Konstal_105N_338.html
http://phototrans.pl/14,203206,0,Konstal_105N_338.html
Jak się nie mylę, to te drugie zdjęcie zostało zrobione pierwszego dnia eksploatacji #338 po remoncie. Może jeszcze na hali okazało się, że coś jest nie tak i musieli na szybko to zmienić.
?
Właśnie mi się tak kiedyś zdawało, że go na 11 widziałem :mryellow: . Zastanawia mnie tylko kiedy on na 12 jeździłpycio1400 pisze:Na 11, 12... 15 chyba też (-: no i ostatnio na 30 i 49...patryk644 pisze:Chciałbym się zapytać o wagon #338, a konkretnie o to na jakich liniach regularnie pojawiał się ten wagon. Teraz jest to linia nr 23 i 36, a w przeszłości jak się nie mylę, wagon ten jeździł na liniach 13, 14 i 16. Czy ktoś może wie lub pamięta na jakich jeszcze liniach pojawiał się ten wagon?

-
A no to ciekawie. Jakby tak spojrzeć to moim zdaniem wagon ten jak najbardziej pasował do tej linii. Dzięki za umieszczenie linku ze zdjęciemTrampesar6 pisze:http://phototrans.pl/14,242245,0,Konstal_105N_338.html
Zdjęcie z 10 maja 2008 roku.