Numeracja pociągów...

Dyskusje o organizacji ruchu.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#51 Post autor: Boguś » 30 mar 2014, 22:32

Taka drobna uwaga. Od co najmniej dwóch lat linię 0 obsługuje Zawodzie, a wyjazdy są z Batorego.

Awatar użytkownika
Damian_1947
Posty: 1120
Rejestracja: 17 lis 2011, 19:05
Lokalizacja: Sosnowiec

#52 Post autor: Damian_1947 » 30 mar 2014, 23:59

Boguś pisze:Czy ktoś z Was wie jak są oznaczane pociągi linii 36? Z zerem czy bez zera?
Jak pamiętam okres jeszcze hmm września? To 36 z zerem było. Gdzieś mam nawet foto kursówki.
Pozdrawiam ;)

memphis
Posty: 1124
Rejestracja: 01 mar 2008, 15:55
Lokalizacja: Josephsdorf-O/S

Re: Numeracja pociągów...

#53 Post autor: memphis » 31 mar 2014, 11:28

KZKGaPowicz pisze:Plan <br/>(Brygada)
A może jednak "pociąg"?

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Numeracja pociągów...

#54 Post autor: KZKGaPowicz » 31 mar 2014, 11:29

memphis pisze:
KZKGaPowicz pisze:Plan <br/>(Brygada)
A może jednak "pociąg"?
Przecież obok numeru pociągu jest skrót "Poc."
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, 15:13 przez KZKGaPowicz, łącznie zmieniany 2 razy.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5410
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#55 Post autor: luki » 31 mar 2014, 13:57

Ja bym wywalił jednak słowo "Brygada". U nas nie ma czegoś takiego, więc po co to, tylko zamęt wprowadzi jak zaczną co niektórzy wypisywać w DPD lub innych działach brygady.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#56 Post autor: KZKGaPowicz » 31 mar 2014, 15:12

luki pisze:Ja bym wywalił jednak słowo "Brygada". U nas nie ma czegoś takiego, więc po co to, tylko zamęt wprowadzi jak zaczną co niektórzy wypisywać w DPD lub innych działach brygady.
Zmiany zostały uwzględnione. :)
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

Awatar użytkownika
Damian_1947
Posty: 1120
Rejestracja: 17 lis 2011, 19:05
Lokalizacja: Sosnowiec

#57 Post autor: Damian_1947 » 31 mar 2014, 18:26

219, kursuje rano. Później przechodzi na poc. 285.
Pozdrawiam ;)

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#58 Post autor: DW » 31 mar 2014, 21:13

Linia 1 nie kursuje, więc nie widzę sensu jej istnienia w spisie.
Kursuje za to nieujęta linia nr 40.

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#59 Post autor: Boguś » 31 mar 2014, 22:24

Damian_1947 pisze:
Boguś pisze:Czy ktoś z Was wie jak są oznaczane pociągi linii 36? Z zerem czy bez zera?
Jak pamiętam okres jeszcze hmm września? To 36 z zerem było. Gdzieś mam nawet foto kursówki.
A wiesz może jak jest obecnie z linią 36 i 35? Jakoś mi to zero nie pasuje.

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#60 Post autor: KZKGaPowicz » 01 kwie 2014, 10:26

Boguś pisze:
Damian_1947 pisze:
Boguś pisze:Czy ktoś z Was wie jak są oznaczane pociągi linii 36? Z zerem czy bez zera?
Jak pamiętam okres jeszcze hmm września? To 36 z zerem było. Gdzieś mam nawet foto kursówki.
A wiesz może jak jest obecnie z linią 36 i 35? Jakoś mi to zero nie pasuje.
To może zaproponuję inną strategię działania. Zatem, gdy pociągów dziennych będzie mniej niż 10, to piszemy bez "0", a gdy więcej, to z "0", np.:
Poc. 91
Poc. 92
Poc. 93
Poc. 94
Poc. 95
Poc. 96
Poc. 97
Poc. 98

Poc. 1901
Poc. 1902
Poc. 1903
Poc. 1904
Poc. 1905
Poc. 1906
Poc. 1907
Poc. 1908
Poc. 1909
Poc. 1910
Poc. 1911
Poc. 1912

Wyjątkiem byłaby linia 40, która ma 8 pociągów, ale numeracja by się powielała z linią nr 4.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#61 Post autor: Boguś » 01 kwie 2014, 22:58

KZKGaPowicz pisze:To może zaproponuję inną strategię działania. Zatem, gdy pociągów dziennych będzie mniej niż 10, to piszemy bez "0", a gdy więcej, to z "0", np.:
Też tak nie powinno być. Są również wyjątki:
poc. 11 - 17
poc. 31 - 35
poc. 401 - 406
poc. 501 - 508
poc. 701 - 710
poc. 91 - 98
śp. poc. 121 - 124
poc. 111 - 118
poc. 131 - 138
poc. 1401 - 1409
poc. 1501 - 1509
poc. 161 - 166
poc. 171 - 178
poc. 181 - 184 (może wrócą do 186)
poc. 1901 - 1912 - dawniej 191 - 199
poc. 211 - 218
poc. 2201 - 2206
poc. 241 - 243
śp. poc. 251 - 253
poc. 2601 - 2610
poc. 271 - 278
poc. 281 - 285
śp. poc. 291 - nie pamiętam ile tam było poc.
poc. 301 - 302
poc. 331 - 333
poc. 351 - ? - zarówno trasy w Sosnowcu, Zabrzu czy Katowicach
poc. 361 - 367 - tu nigdy nie było zera
poc. 371 - 375
poc. 381 - 382
poc. 391 - 393
poc. 4001 - 4008
śp. poc. 4101 - 4109

memphis
Posty: 1124
Rejestracja: 01 mar 2008, 15:55
Lokalizacja: Josephsdorf-O/S

#62 Post autor: memphis » 02 kwie 2014, 07:30

http://wpk.katowice.pl/old/gt/ciekawost ... ciagow.htm

To jest oczywiście stan "prawny" na 2003 rok, więc są pewne różnice do dzisiaj, ale ogólna zasada się nie zmieniła. Tyle, że tradycja swoje, a życie swoje.

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5410
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#63 Post autor: luki » 02 kwie 2014, 13:47

Boguś pisze: śp. poc. 291 - nie pamiętam ile tam było poc.
poc. 351 - ? - zarówno trasy w Sosnowcu, Zabrzu czy Katowicach
poc. 361 - 367 - tu nigdy nie było zera
Na 29 były na ogół 3 pociągi.
35 w Sosnowcu 3 pociągi (351-353) a w Zabrzu różnie bywało, czasami był tylko jeden.
36 w dawnych czasach było bez zera, ale w tej chwili nie wiadomo jak to wygląda, jak wspominał zdaje się Damian jakiś czas temu to zero się pojawiło (chyba od czasu relacji Brynów - Zawodzie).
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Karol
Posty: 305
Rejestracja: 29 lis 2006, 00:03

#64 Post autor: Karol » 02 kwie 2014, 17:24

luki pisze: Na 29 były na ogół 3 pociągi.
Od 2.01.1991 do 8.11.1992 linia kursowała na trasie Zaborze - Biskupice, wg stanu na 1.07.1992 wyłącznie w dni robocze obsługiwana była dwoma składami - źródło: http://wilczekkk.republika.pl/wyk_1992.htm
Potem powróciła na trasę Chebzie - Biskupice i od co najmniej 1996 r. do końca jej kursowania (31.12.2003) na linię 29 w dni robocze wyjeżdżało 5 solówek, a w wolne 3.

Był jeszcze później jakiś epizod "cmentarny" i linia 29 pojawiła się kiedyś w okresie od Halloween do Zaduszek w Zagłębiu ;-)

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5410
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#65 Post autor: luki » 02 kwie 2014, 19:18

Karol pisze:Potem powróciła na trasę Chebzie - Biskupice i od co najmniej 1996 r. do końca jej kursowania (31.12.2003) na linię 29 w dni robocze wyjeżdżało 5 solówek, a w wolne 3.
Tak, masz rację, często na niej pojawiały się 111N, zasadniczo chyba do 2003 roku tylko tam mogły jeździć.
Coś mi się widziała 29 tylko do Zaborza, a przecież wtedy 1-nki nie było, a zastanawia mnie jeszcze jak to było w okresie czasu, kiedy na Zaborze 17-tka docierała.

EDIT 03.04.2014
Poprawiam obsady linii 35 i 36 wg. danych z DPD.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#66 Post autor: KZKGaPowicz » 06 kwie 2014, 15:31

Czy na tramwaje.wpk.katowice.pl da się zmienić obrazek składu Moderusów w ten sposób, aby nie było tego białego tła w rozdzielczości tego obrazka?
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#67 Post autor: DW » 06 kwie 2014, 18:17

KZKGaPowicz pisze:Czy na tramwaje.wpk.katowice.pl da się zmienić obrazek składu Moderusów w ten sposób, aby nie było tego białego tła w rozdzielczości tego obrazka?
Da się, tylko muszę mieć taki obrazek :)

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#68 Post autor: KZKGaPowicz » 06 kwie 2014, 18:32

DW pisze:
KZKGaPowicz pisze:Czy na tramwaje.wpk.katowice.pl da się zmienić obrazek składu Moderusów w ten sposób, aby nie było tego białego tła w rozdzielczości tego obrazka?
Da się, tylko muszę mieć taki obrazek :)
Już jakiś czas temu (może z 2 godziny) zauważyłem, że obrazek składu Moderusów jest już bez tego tła. :) Tak jest tylko, gdy jestem wylogowany (gdy jestem zalogowany, dalej jest to tło). Dzięki za chęć pomocy. Nie ma ktoś może screena z Bahna, gdzie jest taki boczny widok na Moderusa, bo ten mój jakiś taki nieforemny? ;)

Edycja, dnia 25.08.2014:
Na linii 9a są obecnie 4 pociągi, ale na linii 9b numeracja zaczyna się od poc. 94, więc występuje d*** pociągów na obu liniach. W związku z tym, iż zmiany dotyczyły tylko linii 9a, przyjmuję, iż pociągi linii 9a będziemy oznaczać jako poc. 911, 912, 913 i 914.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#69 Post autor: DW » 28 sie 2014, 11:27

KZKGaPowicz pisze:Na linii 9a są obecnie 4 pociągi, ale na linii 9b numeracja zaczyna się od poc. 94, więc występuje d*** pociągów na obu liniach. W związku z tym, iż zmiany dotyczyły tylko linii 9a, przyjmuję, iż pociągi linii 9a będziemy oznaczać jako poc. 911, 912, 913 i 914.
Naprawdę poc. 94 się dubluje? :shock: Ciekawi mnie jak to mają rozpisane w TŚ. Może za numer linii przyjmują 9a i 9b, a pociągi mają numery typu "9a1"?

Slim
Posty: 191
Rejestracja: 22 paź 2010, 13:42
Lokalizacja: Sosnowiec

#70 Post autor: Slim » 28 sie 2014, 11:56

Podczas remontu Gliwickiej 12. pociąg linii 20 w papierach był wpisany jako poc. 212. Czyli dublował się z pociągiem linii 21. Była to bodajże podmiana na wieczorny.

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#71 Post autor: KZKGaPowicz » 28 sie 2014, 18:09

DW pisze:
KZKGaPowicz pisze:Na linii 9a są obecnie 4 pociągi, ale na linii 9b numeracja zaczyna się od poc. 94, więc występuje d*** pociągów na obu liniach. W związku z tym, iż zmiany dotyczyły tylko linii 9a, przyjmuję, iż pociągi linii 9a będziemy oznaczać jako poc. 911, 912, 913 i 914.
Naprawdę poc. 94 się dubluje? :shock: Ciekawi mnie jak to mają rozpisane w TŚ. Może za numer linii przyjmują 9a i 9b, a pociągi mają numery typu "9a1"?
Dubluje się. Ale w Helmutach tabliczki są typu 1 albo 01, więc sam już nie wiem, jak to oznaczać.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

hanys76
Posty: 8958
Rejestracja: 12 lis 2006, 16:03
Lokalizacja: Górny Śląsk

#72 Post autor: hanys76 » 31 sie 2014, 20:54

KZKGaPowicz pisze:
DW pisze:
KZKGaPowicz pisze:Na linii 9a są obecnie 4 pociągi, ale na linii 9b numeracja zaczyna się od poc. 94, więc występuje d*** pociągów na obu liniach. W związku z tym, iż zmiany dotyczyły tylko linii 9a, przyjmuję, iż pociągi linii 9a będziemy oznaczać jako poc. 911, 912, 913 i 914.
Naprawdę poc. 94 się dubluje? :shock: Ciekawi mnie jak to mają rozpisane w TŚ. Może za numer linii przyjmują 9a i 9b, a pociągi mają numery typu "9a1"?
Dubluje się. Ale w Helmutach tabliczki są typu 1 albo 01, więc sam już nie wiem, jak to oznaczać.
Dzisiaj mi właśnie elot360 posta zgłosił, że niby na linii 9a nie ma pociągu 92, tylko 912. To kompletna bzdura, ponieważ to są pociągi 91, 92, 93 oraz 94. http://phototrans.pl/14,709261,0,Duewag_Pt_909.html. Regulatorzy, jak wołają przez radio, to słychać tak: 9a4 albo 9b4. Ja bym proponował te dwa pociągi 94 w ten sposób oznaczać, bo to bliżej prawdy niż to 914. Za dział odpowiedzialny jest kolega KZKGaPowicz, więc czekam na jego odzew w tej sprawie. :)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez hanys76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Penny
Posty: 9369
Rejestracja: 14 cze 2008, 20:27
Lokalizacja: Chorzów

#73 Post autor: Penny » 31 sie 2014, 21:00

KZKGaPowicz pisze:Ale w Helmutach tabliczki są typu 1 albo 01 (...)
Rozumiem, że byłoby wtedy 91 (słownie: dziewięćdziesiąt jeden) i 901 (słownie: dziewięćset jeden), ale te zero prowadzące na tabliczkach numeru pociągu nie nadają takiego znaczenia. Mogli z tego 9a4 zrobić 910 i już. :P
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 21:20 przez Penny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#74 Post autor: Boguś » 31 sie 2014, 21:06

Moja propozycja jest taka. Oznaczajmy te obsady w taki sposób:
linia 9a
91, 92, itd.

linia 9b
94, 95, 96, itd.

hanys76
Posty: 8958
Rejestracja: 12 lis 2006, 16:03
Lokalizacja: Górny Śląsk

#75 Post autor: hanys76 » 31 sie 2014, 21:15

Penny pisze:
KZKGaPowicz pisze:Ale w Helmutach tabliczki są typu 1 albo 01 (...)
Rozumiem, że byłoby wtedy 91 (słownie: dziewięćdziesiąt jeden) i 901 (słownie: dziewięćset jeden), ale te zero prowadzące na tabliczkach numeru pociągu nie nadają takiego znaczenia. Mogli z tego 9a4 zrobić 910 i już. :P
To faktycznie, na tej 9, gdzie są helmuty, mogli je oznaczyć tak, jak u nas teraz, że 911 itd. To by miało sens, a tak numeracja się dubluje i jest problem z oznaczaniem tego nieszczęsnego 94. A to, co Penny zacytowałeś, to nie ja pisałem o tych tabliczkach. :)

Awatar użytkownika
Penny
Posty: 9369
Rejestracja: 14 cze 2008, 20:27
Lokalizacja: Chorzów

#76 Post autor: Penny » 31 sie 2014, 21:22

Boguś pisze:Moja propozycja jest taka. Oznaczajmy te obsady w taki sposób:
linia 9a => 91, 92, itd.
linia 9b => 94, 95, 96, itd.
To właśnie jest niemożliwe, bo na linii 9a są 4 pociągi: 91, 92, 93 i 94. Natomiast na linii 9B numeracja zaczyna się od 94 (i kończy na 99). I o ten nieszczęsny 94 chodzi. Jak napiszesz 94, to nie wiadomo, o którą linię chodzi.
hanys76 pisze:A to, co Penny zacytowałeś, to nie ja pisałem o tych tabliczkach. :)
Poprawione. ;-)

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2519
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#77 Post autor: elot360 » 31 sie 2014, 21:26

To może jednak niech będzie 9A4 i 9B4, czy jakieś inne wariacje tej numeracji. Za swoje zgłoszenie postu przepraszam, działałem wg zasad które zostało niedawno przyjęte.

Awatar użytkownika
KZKGaPowicz
Posty: 5835
Rejestracja: 08 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Ruda Śląska

#78 Post autor: KZKGaPowicz » 31 sie 2014, 21:28

Mnie to jest obojętne. Elot360 pisał do mnie PW w tej sprawie i proponował oznaczać je tak:
elot360 pisze:A nie może być 94a i 94b?
Ja mu odpisałem, że raczej nie; będziemy używać obecnej numeracji.

Jeżeli chcecie, to możemy to zmienić, a ja te kilka postów poprawię.
[scroll]Tramwaj = czyste powietrze nad miastem i więcej przewiezionych pasażerów niż autobusem!!![/scroll]

Awatar użytkownika
Penny
Posty: 9369
Rejestracja: 14 cze 2008, 20:27
Lokalizacja: Chorzów

#79 Post autor: Penny » 31 sie 2014, 21:29

elot360 pisze:To może jednak niech będzie 9A4 i 9B4
Opierając się na tym, co napisał hanys76, to tak chyba będzie najlepiej.
elot360 pisze:Za swoje zgłoszenie postu przepraszam, działałem wg zasad które zostało niedawno przyjęte.
Wszystko w porządku. Tak, przecież ustaliliśmy (jak się okazało błędnie, dlatego szukamy nowego rozwiązania).
KZKGaPowicz pisze:Jeżeli chcecie, to możemy to zmienić, a ja te kilka postów poprawię.
Dzięki. ;-) Ale jeszcze poczekajmy, co w końcu ustalimy. Ja jestem za 9Ax i 9Bx, skoro 9A i 9B to numer linii.

hanys76
Posty: 8958
Rejestracja: 12 lis 2006, 16:03
Lokalizacja: Górny Śląsk

#80 Post autor: hanys76 » 31 sie 2014, 21:33

Penny pisze:
elot360 pisze:To może jednak niech będzie 9A4 i 9B4
Opierając się na tym, co napisał hanys76, to tak chyba będzie najlepiej.
elot360 pisze:Za swoje zgłoszenie postu przepraszam, działałem wg zasad które zostało niedawno przyjęte.
Wszystko w porządku. Tak przecież ustaliliśmy (jak się okazało błędnie, dlatego szukamy nowego rozwiązania).
KZKGaPowicz pisze:Jeżeli chcecie, to możemy to zmienić, a ja te kilka postów poprawię.
Dzięki. ;-) Ale jeszcze poczekajmy, co w końcu ustalimy. Ja jestem za 9Ax i 9Bx, skoro 9A i 9B to numer linii.
Też uważam, że ten jeden dublujący się pociąg 94, oznaczajmy jako 9A4 i 9B4. A resztę zgodnie ze stanem faktycznym czyli od 91 do 98. To moje zdanie.

Awatar użytkownika
Patryk105
Posty: 1690
Rejestracja: 01 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Chorzów

#81 Post autor: Patryk105 » 31 sie 2014, 21:34

Wg mnie właśnie najlepiej byłoby oznaczać tak, jak kolega Penny napisał, tj. 9a i 9b. Wtedy nie będzie takiego zamieszania.
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
PatrykBe
Posty: 710
Rejestracja: 27 mar 2013, 08:04
Lokalizacja: Bytom

#82 Post autor: PatrykBe » 31 sie 2014, 22:37

Jak dla mnie nie trzeba oznaczać, ponieważ po prostu pociągi od 91 do 94 są to 9A, więc po co robić aferę, a pewnie każdy z Was wie, jaki pociąg na A lub B.
Legenda:
* - wagon przygotowywany do wyjazdu
R - numer pociągu z rozkładu

Awatar użytkownika
Penny
Posty: 9369
Rejestracja: 14 cze 2008, 20:27
Lokalizacja: Chorzów

#83 Post autor: Penny » 31 sie 2014, 22:40

PatrykBe pisze:Jak dla mnie nie trzeba oznaczać, ponieważ po prostu pociągi od 91 do 94 są to 9A, więc po co robić aferę, a pewnie każdy z Was wie, jaki pociąg na A lub B.
Poczytaj dokładnie rozkład jazdy i powyższe posty, a zrozumiesz, w czym problem.

Awatar użytkownika
grillmaster
Posty: 1191
Rejestracja: 29 cze 2008, 17:58
Lokalizacja: Katowice

#84 Post autor: grillmaster » 01 wrz 2014, 09:10

Penny pisze:
PatrykBe pisze:Jak dla mnie nie trzeba oznaczać, ponieważ po prostu pociągi od 91 do 94 są to 9A, więc po co robić aferę, a pewnie każdy z Was wie, jaki pociąg na A lub B.
Poczytaj dokładnie rozkład jazdy i powyższe posty, a zrozumiesz, w czym problem.
W nomenklaturze tramwajowej, tj. na kartach pracy, pociągi są oznaczane jako:
- 9A/01 - 9A/04
- 9B/04 - 9B/09

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#85 Post autor: DW » 14 lis 2014, 21:20

Musimy ustalić jak zapisujemy w DPD pociągi linii 36 - z zerem czy bez, bo póki co, pojawiają się różne zapisy.
Zasada była taka, że jak pociągów jest mniej niż 10 to zapisujemy je bez zera, więc w tym wypadku może też tak zrobimy? Czy TŚ stosują inny zapis?

Awatar użytkownika
grillmaster
Posty: 1191
Rejestracja: 29 cze 2008, 17:58
Lokalizacja: Katowice

#86 Post autor: grillmaster » 14 lis 2014, 22:48

Penny pisze:
PatrykBe pisze:Jak dla mnie nie trzeba oznaczać, ponieważ po prostu pociągi od 91 do 94 są to 9A, więc po co robić aferę, a pewnie każdy z Was wie, jaki pociąg na A lub B.
Poczytaj dokładnie rozkład jazdy i powyższe posty, a zrozumiesz, w czym problem.
Koledze chodziło o to, że jak na poc. 94 będzie wagon z przedziału 900-914 to będzie znaczyło, że to 9a4, a jak z przedziału 250-790 to 9b4.
DW pisze:Musimy ustalić jak zapisujemy w DPD pociągi linii 36 - z zerem czy bez, bo póki co pojawiają się różne zapisy.
Zasada była taka, że jak pociągów jest mniej niż 10 to zapisujemy je bez zera, więc w tym wypadku może też tak zrobimy? Czy TŚ stosują inny zapis?
TŚ już nie stosują własnych zapisów numeracji pociągów. To KZK GOP w swoich rozkładach zapisuje jak brygady autobusów ze slashem, a Tramwajom to nie przeszkadza.

pitrekgaga
Posty: 594
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:38
Lokalizacja: Katowice

#87 Post autor: pitrekgaga » 17 lis 2014, 01:28

Skoro TŚ nie stosują już swojej własnej numeracji pociągów to wpadłem na pomysł - może by wprowadzić takie zasady w naszej numeracji pociągów:

1. Zostać przy zasadzie, że tam, gdzie jest mniej niż 10 wagonów, to pisać bez zera - przy czym zasadę zacząc stosować dla wszystkich linii, czyli usuwamy w naszych zapisów 0 z linii 14, 15 i 22 (chyba nic nie pominąłem - te mi się wryły w pamięć)

2. Wyjątkiem od reguły nr 1 byłyby linie 10, 20, 30, 40, 50... - tutaj piszemy z zerem (żeby odróżnić zapis od linii 1, 2, 3, 4, 5...

3. Coraz częściej mamy podziały na linię a i b, więc, jeżeli linia jest podzielona na a i b, to zamiast pisać:
Linia 26A:
2601 #931
można by było wprowadzić zapis:
26a01 #931
- oczywiście ja wiem, że przy podziale na a i b nr pociągów są różne, ale przy okazji takiego zapisu można by było wprowadzić zasadę, że nie trzeba by było w postach robić rozróżnienia na dwie linie i wszystko byłoby w jednym miejscu. Osobiście wkurza mnie, że w DPD linia a i b jest rozproszona czasem po innych postach...

4. Ostatnio mamy przypadki, że tramwaje w jedną stronę jadą z jednym numerem, w drugą z drugim - także tutaj bym wprowadził zapis łamany, czyli:
13/433
co oznacza 3. pociąg na linii 13/43 - pomysł może się Wam wydawać troszkę dziwny, no ale ostatnio chciałem poszukać na forum, w który weekend linia 13 jeździła z oznaczeniem 43... i musiałem się przedrzeć przez gąszcz tematów, a tak wpiszę w wyszukiwarkę "13/43" i wszystko mi się znajdzie. ;)

Mój pomysł (zgodnie z pozwoleniem admina) przekazuję Wam do ogólnej dyskusji, :) chcę zobaczyć, jakie Wy macie zdanie na ten temat. :)
14 BRYNÓW CENTRUM PRZESIADKOWE - Plac Miarki - Rynek - Zawodzie - Szopienice - MYSŁOWICE DW. PKP

Awatar użytkownika
grillmaster
Posty: 1191
Rejestracja: 29 cze 2008, 17:58
Lokalizacja: Katowice

#88 Post autor: grillmaster » 17 lis 2014, 09:29

Po co sobie komplikować życie?

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2519
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#89 Post autor: elot360 » 17 lis 2014, 15:26

To zawsze jakiś pomysł, ale nie zawsze musi być dobry. ;)

hanys76
Posty: 8958
Rejestracja: 12 lis 2006, 16:03
Lokalizacja: Górny Śląsk

#90 Post autor: hanys76 » 17 lis 2014, 16:59

Moje zdanie jest takie, że niech jest jak do tej pory, bo tylko się z tego zrobi jeden wielki bajzel. Nie ma sensu tego ruszać, skoro tak, jak jest, funkcjonuje dobrze. Takie zmiany spowodują wiele nieporozumień. Ja piszę jak jest i nie mam zamiaru uczyć się pisać od nowa inaczej.

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#91 Post autor: DW » 17 lis 2014, 17:29

Wiadomo, że przyzwyczailiśmy się do funkcjonujących od dawna zapisów, ale będą się czasem zdarzały przypadki, gdy trzeba będzie to zmienić.

Tak czy siak trzeba określić, jak będziemy postępować w przypadku linii A i B. Bo póki co mamy to trochę nieunormowane, tzn. 26a i 26b piszemy normalnie jako 26, a w przypadku linii 9b dopisujemy literkę w numerze pociągu. Wzięło się to z występowania dwóch pociągów 94. Teraz linia 9a jest zawieszona, więc nie ma tego problemu, więc może powrócimy do numeracji bez "b". Chyba, że będzie więcej głosów by dopisywać "a" i "b"?

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2519
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#92 Post autor: elot360 » 17 lis 2014, 17:38

Co do przedzielonej dziewiątki już nie łapię, czemu nadal jest 9b, skoro 9a już nie ma... Może w specjalnych przypadkach (94 i 94) będzie do jednego lub do wszystkich poc. dodana numeracja a i b, a jak nie ma takiego przypadku, normalna numeracja, z określeniem o jaką linię chodzi?

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5410
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#93 Post autor: luki » 17 lis 2014, 17:44

Proponuję zostać po staremu. Linie co zawsze miały zero, np. 14, niech dalej mają.
Linie, które dostaną więcej niż 9 pociągów, dostać powinny zero tak, jak ustaliliśmy to z 19-tką.

Co do takich kwiatków jak 9a, 9b, 26b, pisać powinniśmy normalnie numery pociągów.
Następnym razem takie coś jak dwa 94, po prostu pisać 94a i 94b.
...i po krzyku.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

DW
Posty: 8050
Rejestracja: 13 lis 2006, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

#94 Post autor: DW » 15 lut 2015, 20:30

Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2519
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#95 Post autor: elot360 » 15 lut 2015, 20:32

DW pisze:Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.
Może zrobimy je jako wyjątek. Ładnie wyglądają z zerem.

pitrekgaga
Posty: 594
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:38
Lokalizacja: Katowice

#96 Post autor: pitrekgaga » 15 lut 2015, 20:33

Ja widziałem za szybą 44 numerki z zerem - więc proponuję tak pisać :) poza tym zapis 441 czy 451 wygląda jakoś dziwnie i kojarzy mi się bardziej z linią 4 niż 44 czy 45.
14 BRYNÓW CENTRUM PRZESIADKOWE - Plac Miarki - Rynek - Zawodzie - Szopienice - MYSŁOWICE DW. PKP

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#97 Post autor: Boguś » 15 lut 2015, 21:53

DW pisze:Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.
Mi to "0" przy 35 jakoś nie pasuje ;)

Awatar użytkownika
elot360
Posty: 2519
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:12
Lokalizacja: Bytom - Szombierki
Kontakt:

#98 Post autor: elot360 » 15 lut 2015, 22:02

Boguś pisze:
DW pisze:Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.
Mi to "0" przy 35 jakoś nie pasuje ;)
Przez całe wakacje nie wykazywałeś że ci nie pasuje...

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#99 Post autor: Boguś » 15 lut 2015, 22:24

elot360 pisze:
Boguś pisze:
DW pisze:Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.
Mi to "0" przy 35 jakoś nie pasuje ;)
Przez całe wakacje nie wykazywałeś że ci nie pasuje...
Mylisz się. Poszukaj aż znajdziesz. Pociągi linii 35 - czy jeździły w Bytomiu, Sosnowcu czy Zabrzu nie miały "0".

pitrekgaga
Posty: 594
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:38
Lokalizacja: Katowice

#100 Post autor: pitrekgaga » 15 lut 2015, 22:37

Boguś pisze:
elot360 pisze:
Boguś pisze:
DW pisze:Jak będziemy zapisywać obsady linii 35, 44 i 45? Kursuje tam mniej niż 10 pociągów, więc powinniśmy je zapisywać bez zera (tak jak w przypadku linii 33 czy 36), ale z tego co widzę większość zapisuje je z zerem.
Mi to "0" przy 35 jakoś nie pasuje ;)
Przez całe wakacje nie wykazywałeś że ci nie pasuje...
Mylisz się. Poszukaj aż znajdziesz. Pociągi linii 35 - czy jeździły w Bytomiu, Sosnowcu czy Zabrzu nie miały "0".
Ale za to ostatnie katowickie 35 miało zero ;)

Proponuje nie mieszać i zostawić już pisanie z "0" ;)
14 BRYNÓW CENTRUM PRZESIADKOWE - Plac Miarki - Rynek - Zawodzie - Szopienice - MYSŁOWICE DW. PKP

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości