Mapa: "TŚ - Mapa Fikcyjna"

Train Railroad Simulator, to symulator prowadzenia pociągów i tramwajów. Istnieje mnóstwo polskich dodatków w postaci pojazdów i infrastruktury...
Wiadomość
Autor
Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

Mapa: "TŚ - Mapa Fikcyjna"

#1 Post autor: Krzysiek0507 » 05 sty 2010, 16:31

To ja dodam też swój sceen z budowanej przez siebie mapki fikcyjnej TŚ :)

[center]Obrazek
105Na na tle kopalnie :)[/center]
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 15:27 przez Krzysiek0507, łącznie zmieniany 1 raz.

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#2 Post autor: R_G » 05 sty 2010, 18:30

Czy ta "fikcyjna mapka TŚ" ma wspólnego z TŚ jedynie "czerwone" tramwaje ? ;)
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Marcin
Posty: 1860
Rejestracja: 09 sie 2007, 00:59
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze

#3 Post autor: Marcin » 05 sty 2010, 19:58

Co nie zmienia faktu że ciekawie się prezentuje.

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#4 Post autor: luki » 05 sty 2010, 20:16

Skoro kolega ma już zapał do takiej ciężkiej roboty, to jednak można by się pokwapić o (w przybliżeniu oczywiście) rzeczywisty układ torowy, zabudowę i ukształtowanie torowe.

Bo nie wiadomo co byśmy zbudowali innego i puścili czerwone wagoniki, to byśmy mogli sobie powiedzieć Tramwaje Śląskie, choć tak naprawdę wspólnego z nimi miało by to niewiele wspólnego.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#5 Post autor: Krzysiek0507 » 08 sty 2010, 22:03

na mapie po prostu chce trzybać klimat :) ponieważ realna mapa na razie jest dla mnie zbyd ciężka do zrealizowania w trs-ie :)

Marcin
Posty: 1860
Rejestracja: 09 sie 2007, 00:59
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze

#6 Post autor: Marcin » 08 sty 2010, 22:23

Hm, ale jestem pod wrażeniem, z tego jednego screena mogę wywnioskować że oddaje on doskonale klimat Ś.P T25 :).

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#7 Post autor: luki » 09 sty 2010, 02:01

Krzysiek0507 pisze:na mapie po prostu chce trzybać klimat ponieważ realna mapa na razie jest dla mnie zbyd ciężka do zrealizowania w trs-ie
Skoro nie problem jest dla Ciebie kreować "klimat", to co za problem zrobić najpierw torowiska w realnym układzie a potem ubrać to w roślinność i zabudowę ?

Z własnego dościwadczenia w TRS wiem, że wyznaczyć szlaki to nie problem, ale nadziergać roślinność i zabudowę terenu już wymaga pewnych umiejętności których Tobie z pewnością nie brakuje.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#8 Post autor: Krzysiek0507 » 09 sty 2010, 19:36

na początku miał to być realny odcinek z Zabrza Lompy do Gliwic Zajezdni

Poniżej kilka nowych sceenów :)
1. Obrazek 2.Obrazek 3.Obrazek 4.Obrazek

2. Widok na kopalnie znad drzewami
3. Osiedle mieszkaniowe przed nimi kaufland
4. Widok z oddalenia na pętle i okolice

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#9 Post autor: luki » 09 sty 2010, 22:56

Odnoście screena nr. 1
Skąd masz taki fajny sygnalizator ? Dwa, czy jest jako scennery (martwy) czy sygnalizator przytorowy (i czy działa z ATLS-em ? )
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#10 Post autor: Krzysiek0507 » 10 sty 2010, 09:03

Na tej stronie możesz go znaleść :)

//Ortografia! (Peter)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 10:03 przez Krzysiek0507, łącznie zmieniany 2 razy.

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#11 Post autor: Krzysiek0507 » 10 sty 2010, 16:28

Kilka nowych scennów

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek[/center]

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#12 Post autor: R_G » 10 sty 2010, 19:53

No, wychodzi ciekawie :)
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#13 Post autor: Krzysiek0507 » 13 sty 2010, 18:20

Zamieszczam nowe 'świeże' scenny i licze na wasze komentarze, propozycje oraz uwagi

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

W ostatnim rzędzie tam gdzie po lewej stronie jest puste miejsce to bedzie osiedle stało a ostatni scenn to wprowadzone zmieny miedzy kamienicami sugerowanymi przez Pesa 122N. Tory także zrobiłem krzywe tak żeby trząsło tym wagonem jak jedziemy w widoku kabinowym :)

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#14 Post autor: luki » 13 sty 2010, 19:14

Zastanawia mnie ta tabliczka kontaktu zwrotnicy, umiejscowiona koło zwrotnicy.
1. Takie wiesza się tylko przy kontakcie do zdalnego przestawiania, a nie przy samej zwrotnicy. Ponadto widzę, że to jest mijanka, więc po co w ogóle tam jakakoliwek tabliczka - zwrotnice są eksploatowane jednostrannie i nie przestawiane.
2. Tabliczka "Z" jest błędna. Czerwony kwadrat powinien być po lewej stornie (jazda z prądem), a biały po prawej.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#15 Post autor: Krzysiek0507 » 13 sty 2010, 21:15

Tą tabliczke usune ona jest nie potrzebna zapomniałem jej zdjąć bo dałem tylko żeby zobaczyc jak wygladają te znaki tramwajowe w TRSie

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#16 Post autor: R_G » 13 sty 2010, 22:55

Sugestie:
Na screenie 9 troszku przesadziłeś z krzywieniem toru
Pytania:
Czy masz już "wizję" jak to ma wyglądać, czy w czasie tworzenia liczysz na impuls ?
Po tej szosie nie będą jeździły samochody ?
Czy mijanki są zabezpieczone sygnalizacją ?

Do luki: Czy są dostępne takie rozjazdy w których tak jak mówisz zwrotnica nie jest przestawiana a wagon mimo wyjazdu z mijanki nie wyskakuje na sąsiedni tor ?
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#17 Post autor: luki » 14 sty 2010, 01:29

R_G pisze:Do luki: Czy są dostępne takie rozjazdy w których tak jak mówisz zwrotnica nie jest przestawiana a wagon mimo wyjazdu z mijanki nie wyskakuje na sąsiedni tor ?
Z tego co wiem takich nie ma, ale można zrobić sobie np. reguły. Np. tuż przed zwrotnicą wstawić wyzwalacz i połączyć go z funkcją - "gdy przejedzie go dowolny pojazd, przestaw rozjazd w prawo", itd. Podobnie można robić z zabezpieczaniem odcinków, tworzymy wyzwalacze które ustawiają nam wjazd i wyjazd z jednotoru.
Teraz właśnie będę obmyślał coś takiego, wcześniej używałem "path control" i zatrudniałem maszynistów jako regulatorów ruchu. Każdy czekał w jakimś pojeździe ustawionym np. na zajezdni, aż do mijanki podjeździe pojazd, a następnie ustawiał przebieg. Jeśli odcinek był zajęty czekał na jego zwolnienie. Jeśli ktoś chce, mogę zrobić demo moich trików dla jednotorów.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#18 Post autor: R_G » 14 sty 2010, 04:32

Ale czy z tym wyzwalaczem chodzi o to że jak go sobie ustawisz i do rozkładu wbijesz że jeden ma czekać aż drugi to przejedzie to i tak musisz mieć pewność że zanim ten drugi dojedzie to ten pierwszy już musi stać, a co w przypadku jakiś nieprzewidzianych zdarzeń, opóźnień itp. kiedy drugi wjedzie a pierwszego jeszcze nie będzie ? Dalej trzeba się bawić w regulatora.
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#19 Post autor: luki » 14 sty 2010, 12:22

Postaram się opisać ten trik najjaśniej jak potrafię.

Mamy odcinek A - B

Mamy maszynistów w jakichś pojazdach ustawionych lub ukrytych na trasie. Jeden dajmy na to nazywa się A, drugi B.

Przed jednotorem po stronie A, mamy wyzwalacz, np. WA, po przeciwnej mamy WB. Wystarczy też po zwykłym sygnalizatorze na obu końcach, ale nie można zapomnieć, by jakiś sygnalizator (wystarczy niewidzialny) był po wyjeździe z mijanki - jakieś do 50 m)

Zwrotnice ustawiamy domyślnie na wyjazd z odcinka (wystarczy ustawić w geodecie). Wtedy cokolwiek podjedzie to będzie miało czerwone światło - bo zwrotnica będzie dla innego kierunku.

Mamy zaprogramowane w path control (podam linka skąd pobrać), przebiegi z A do B oraz z B do A. Np. sygnalizator A, pierwsza zwrotnica, odcinek, druga zwrotnica, następny sygnalizator.

Maszyniści A i B posiadają z osobna, np. dla A "czekaj aż dowolny pociąg przejedzie WA" -> ustaw przebieg path control A->B -> "powtórz polecenia")

Pozostali maszyniści AI lub my sami za sterami tramwajów na trasach, podjeżdżamy do sygnalizatora, spełniamy kryterium na które czeka jeden z przygotowanych maszynistów i ustawia nam on przebieg. Mamy ustawione zwrotnice i zielone światło. Odcinek będzie zajęty aż dojedziemy do końca trasy (spełnimy cały przebieg). Po wjechaniu na odcinek, nasz maszynista (nie zapomnieć ustawić "powtarzaj komendy", ponownie będzie oczekiwać na kolejny pojazd)
Jeśli na odcinku jest tramwaj, a na któryś z wyzwalaczy nadjedzie tramwaj, to maszyniści będą czekać z ustawieniem swojego przebiegu, dopóki ten nie zostanie zwolniony.

Jeszcze drobne uwagi - wyzwalacz ustawiamy jakieś 20 metrów przed sygnalizatorem wjazdowym, natomiast przynajmniej 20 m przed wyzwalaczem wstawiamy dodatkowy sygnalizator (może być niewidoczny). Bo może się zdarzyć, że następny tramwaj podjedzie za blisko kiedy maszynista będzie czekać na wykonanie przebiegu dla tramwaju poprzedzającego i później już nie zadziała wyzwalacz dla tego drugiego - mówię oczywiście o sytuacji jazdy "stadem". Wtedy się wszystko zablokuje. Jazda pociągów następnych przy takim rozwiązaniu jest niestety wykluczona.

Kolejna uwaga dotyczy polecenia autopilot. Nie stosować dla kursujących na mapie tramwajów poleceń jedź do itd, bo one same chcą sterować rozjazdami i w połączeniu ustawionego i zablokowanego przebiegu, tramwaj może zatrzymać się przed rozjazdem i zablokować (oczekiwanie na zwolnienie rozjazdu). Najlepiej korzystać z funkcji autopilot, autodrive to, STW. Któraś z nich jest dostępna razem z path control.

W przypadku równego podjechania z obu stron tramwajów, przebieg ustawi ten maszynista który będzie szybszy.

Tyle teorii, później może wrzucę demo sporządzone w TRS2006.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#20 Post autor: Krzysiek0507 » 14 sty 2010, 15:18

R_G pisze:Po tej szosie nie będą jeździły samochody ?
NIestety ale nie jedynie moga zostać dodane jako obiekty statyczne ale z racji tego ze wiele ważą aktualnie ich nie dodaje
R_G pisze:Czy mijanki są zabezpieczone sygnalizacją ?
Jeszcze nie są zabezpieczone ale będą planuje dać sygnalizatory podwieszone no chyba że znajde jakieś inne ładne sygnalizatory

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#21 Post autor: R_G » 14 sty 2010, 16:34

Jeszcze nie są zabezpieczone ale będą planuje dać sygnalizatory podwieszone no chyba że znajde jakieś inne ładne sygnalizatory
Już nawet nie chodzi o to żeby były zbyt wypicowane tylko żeby dobrze działały, oto mi chodziło :P Jak już sobie zamontujesz sygnalizatorki to wrzuć fotki i powiedz czy dobrze działają.
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#22 Post autor: Krzysiek0507 » 16 sty 2010, 15:16

Przedstawiam Państwu kilka nowych screeny. Zachęcam jednoczesnie o opinie, porady oraz sugestie. W paru miejscach widać nie dociągnięcia tekstury na 5 screenie ktore musze poprawić. A mijanki już są zabezpieczone sygnalizacją :)

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek[/center]

Pozdrawiam :)

PS. R_G zwróć uwage na 7 screen a jeżeli Ci chodzi o inne screeny jak to działa to powiedz jakie byś chciał abym Ci zrobił

rzelfix
Posty: 829
Rejestracja: 11 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: GOP

#23 Post autor: rzelfix » 16 sty 2010, 17:20

Krzysiek0507 pisze:Przedstawiam Państwu kilka nowych screeny. Zachęcam jednoczesnie o opinie, porady oraz sugestie. W paru miejscach widać nie dociągnięcia tekstury na 5 screenie ktore musze poprawić. A mijanki już są zabezpieczone sygnalizacją :)
Przyjemnie się ogląda te screeny :)

Przy okazji zamieszczę tu znalezione z dawnych lat moje screeny z przygody z TRSem.

http://img263.imageshack.us/i/uo0390.png/
http://img264.imageshack.us/i/uo0086.png/
http://img101.imageshack.us/i/uo0083.png/
http://img177.imageshack.us/i/uo0071.png/
http://img263.imageshack.us/i/uo0070.png/
http://img403.imageshack.us/i/uo0652.png/
http://img513.imageshack.us/i/uo0635.png/
http://img403.imageshack.us/i/uo0626.png/
http://img402.imageshack.us/i/uo0619.png/
http://img513.imageshack.us/i/uo0618.png/
http://img513.imageshack.us/i/uo0617.png/
http://img508.imageshack.us/i/uo0610.png/
http://img341.imageshack.us/i/uo0581.png/
http://img341.imageshack.us/i/uo0563.png/
http://img513.imageshack.us/i/uo0553.png/
http://img403.imageshack.us/i/uo0551.png/
http://img513.imageshack.us/i/uo0531.png/
http://img403.imageshack.us/i/uo0508.png/
http://img403.imageshack.us/i/uo0501.png/
http://img19.imageshack.us/i/uo0487.png/
http://img5.imageshack.us/i/uo0428.png/
http://img7.imageshack.us/i/uo0427.png/
http://img9.imageshack.us/i/uo0411.png/
http://img204.imageshack.us/i/uo0398.png/
http://img204.imageshack.us/i/uo0362.png/
http://img9.imageshack.us/i/uo0361.png/
http://img442.imageshack.us/i/uo0360.png/
http://img524.imageshack.us/i/uo0246.png/
http://img340.imageshack.us/i/uo0397.png/

rafalurbino18
Posty: 6216
Rejestracja: 09 paź 2007, 13:56
Lokalizacja: Zabrze

#24 Post autor: rafalurbino18 » 16 sty 2010, 18:27

To Ci pięknie wyszło. Ogólnie wszystkie screeny, zarówno Twoje jak i Krzyśka, są ładne. Naprawdę podziwiam Was, bo wiem, że dla mnie byłoby to coś trudnego. Trzymam kciuki za dalsze prace w tym programie, bo końcowy efekt często jest kapitalny.
Jeszcze to zdjęcie mnie zaciekawiło, bo screen pokazuje jak powinna wyglądać pętla w Zaborzu. Wiele ludzi robiąc zakupy w Biedronce przechodzi później w niedozwolonym miejscu (tam, gdzie na screenie jest przejście dla pieszych), bo nie chce im się iść na około. Przystanek jedynki do Chebzia mógłby być wtedy zlokalizowany zaraz przed przejściem dla pieszych, które jest na screenie, bo obecnie znajduje się już za pętlą, choć jego nazwa wskazuje co innego. Oczywiście torowisko jest bliżej niż ulica Wolności w rzeczywistości, ale tworząc coś samemu nie trzeba dokładnie wszystkiego odwzorowywać.

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#25 Post autor: Krzysiek0507 » 17 sty 2010, 08:50

rafalurbino18 pisze:screen pokazuje jak powinna wyglądać pętla w Zaborzu.
dokładnie roszyfrowaleś mnie :P tory na pętli są tak jak na Lompach :d wkoncu jestem z Zaborza ;P a przejscie dodałem od siebie bo brakowało mi tak go, w realu jest przejscie dane troche głupio według mnie oczywiście :)

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#26 Post autor: Krzysiek0507 » 20 sty 2010, 15:18

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio nic nowego nie zamieściłem dlatego dziś dodaje nowe screeny jednoczesnie zapraszam do komentowania moich wypocin :)

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

Pozdrawiam Krzysiek ;)

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#27 Post autor: Krzysiek0507 » 06 mar 2010, 22:58

Witam wszystkich forumowiczów. Dzis pokazuje wam efekt moich ostatnich prac w TRSie. NIe bede sie rozpisywał tylko pokaże screeny:

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek[/center]

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#28 Post autor: Krzysiek0507 » 13 mar 2010, 12:01

Czesc :) dziś przedstawię kolejne screeny z mojej mapki. Na screenach jest odcinek od przystanku: Linodrut do następnego Elektrociepłownia i kawałek dalej.

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika
Peter
Posty: 8468
Rejestracja: 12 lis 2006, 06:46
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#29 Post autor: Peter » 13 mar 2010, 17:45

Super klimatyczna linia i kapitalna robota :spoko: Czy Twoją trasę będzie sobie można kiedyś skądś ściągnąć i pośmigać? Ja jestem w posiadaniu wersji TRS 2009, w którym są pewne problemy przy konwertowaniu tras (dodatków) z niższych wersji przynajmniej w wersji polskiej :/
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 18:15 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
*SDIP (U.N.O.)

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#30 Post autor: Krzysiek0507 » 13 mar 2010, 17:57

przykro mi ale mapa jest robiona na trs 2004 :( a mapa aktualnie ma skończoną jedna linie 35 a do konca kolejnej zostało około 5-6 przystanków. Jak skończę kolejna linie to planuję linie przeznaczoną pod Karliki, o ile karliki zrobi któryś z twórców dodatków.

Pozdrawiam Krzysiek

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#31 Post autor: Krzysiek0507 » 15 mar 2010, 19:25

Witajcie :) Dzis zaprezentuje skromne 6 screenów z czego ostatni to nadal tworzone skrzyżowanie. Wiem że brakuje aut ale je dodam trochę później , także brakuje latarni które dodam jutro ewentualnie jeszcze dziś o ile włączę trs-a. Aktualnie mapa posiada jedna ukończoną linie 35 oraz wielkimi krokami zbliżam sie do następnej pętli którą będę wzorował się na pętli w Chebziu (Tylko układ torów). Zachęcam do komentowania mapy, wysuwanie uwag, rad.

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

Pozdrawiam Krzysiek

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#32 Post autor: Krzysiek0507 » 18 mar 2010, 18:40

Czesc :) Dziś przedstawie wam tylko dwa screeny i na dodatek robocze z geodety. Screeny ukazuje budowane osiedle Kutza. Screeny pokazuje tylko dlatego aby nie było że na mapie nic sie nie dzieje, prace ida małymi kroczkami do przodu :)

[center]Obrazek Obrazek[/center]

Pozdrawiam Krzysiek

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#33 Post autor: Krzysiek0507 » 24 mar 2010, 16:34

Witam Wszystkich zainteresowanych użytkowników.
Prace trwają, teraz musze to uzupełnić co zrobiłem "kosmetykami" czyli znaki drogowe, latarnnie, auta. Na mojej mapie mam juz ukończone dwie linie 18 i 35.

Linia 18 (kierunek: Pętla Wirek):
-Pętla Górnicza
-Osiedle Górnicze
-Gliwicka
-KWK "Helmut"
-Park Mickiewicza
-Skansen Górniczy
-Chorzowska
-Religi
-Andy
-Plac Wolności
-Komenda Policji
-Linodrut
-Elektrociepłownia
-Karola Miarki
-Osiedle Kutza
-Rondo Kutza
-Pętla Wirek


Linia 35 (kierunek: Dworzec PKP):
-Pętla Górnicza
-Osiedle Górnicze
-Gliwicka
-KWK "Helmut"
-Park Mickiewicza
-Skansen Górniczy
-Chorzowska
-Religi
-Andy
-Plac Wolności
-Dworzec PKP

Linie może nie są długie ale w końcu to moja nadal jedna z pierwszych map. Dobra koniec tego "pier***" przejdźmy do screenów na których pokazuję odcinek własnie od: "Osiedle Kutza" przez "Rondo Kutza" aż do "Pętli Wirek". Odcinek na pewno nie rzuca na kolana jak innych bardziej doświadczonych twórców map komunikacyjnych w trs-ie ale liczę na wasze komentarze oraz opinie, sugestię :)

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

Pozdrawiam Krzysiek

rafalurbino18
Posty: 6216
Rejestracja: 09 paź 2007, 13:56
Lokalizacja: Zabrze

#34 Post autor: rafalurbino18 » 24 mar 2010, 17:37

Mimo wszystko efekt jest bardzo dobry. Spodobała mi się Pętla Wirek, jednak zastanawiają mnie 2 rzeczy:
Te dwa tory na dole tego zdjęcia łączą się dopiero za skrzyżowaniem? Jeśli skończyłeś tam prace to serdecznie proszę o dodatkowy screen ;) Poza tym, poprawiłbym jeszcze dojście do stanowisk na powyższej pętli (wiem, że się czepiam, ale wtedy wyglądałoby pięknie :-P ).

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#35 Post autor: luki » 24 mar 2010, 17:43

Dorzuć tam jeszcze jakieś kominy, szyby, fabryki i będzie cacy ;) Nie mogę się doczekać publikacji, krótko mówiąc świetna robota :mryellow:
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#36 Post autor: Krzysiek0507 » 24 mar 2010, 19:20

Specjalnie dla rafalurbino18 dodatkowy screen, sorki że z geodety ale chyba różnicy nie robi :D A co do dojsc do stanowisk to zrobie wydeptane ścieżki :)

[center]Obrazek[/center]

Może jak skończę tą pętle i poprawie kosmetyki to wydam wersje beta mojej mapy. Luki chodzi ci żebym dodał szyby prewencyjne czy kolejną kopalnie zrobił ?

Ostatnio przeglądałem tutejszy album w poszukiwaniu jakiś fajnych pomysłów aby przelać na mapę. Jeżeli ktoś ma namiary na jakieś fajne galerie o TŚ tomogłby podac linka ? z Góry dziekuje ;)

Pozdrawiam wszystkich :)

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#37 Post autor: R_G » 24 mar 2010, 21:23

Myślę że najlepszym bodźcem do tworzenia map jest zwiedzanie w realu ;)

Również Pozdrawiam
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#38 Post autor: luki » 25 mar 2010, 12:24

Krzysiek0507 pisze:Luki chodzi ci żebym dodał szyby prewencyjne czy kolejną kopalnie zrobił ?
Z tego co widzę, to robisz otoczenie w czterech wersjach: zieleń, miato/kamienice, osiedla blokowe, kopalnia/huta. Mnie chodzi o coś takiego, że przy tych zieleniach, czy też blokowiskach, kamieniach widać jakieś kominy, szyby, zazwyczaj nieczynne, pozostałości po hutach i kopalniach.
Czy robisz tam jakieś wzniesienia ? Możesz też dać trochę więcej wiaduktów kolejowych, mostów pod którymi jedzie tramwaj, np. http://www.galeria.tramwaje.slask.pl/di ... p?pos=-330
Krzysiek0507 pisze:Ostatnio przeglądałem tutejszy album w poszukiwaniu jakiś fajnych pomysłów aby przelać na mapę. Jeżeli ktoś ma namiary na jakieś fajne galerie o TŚ tomogłby podac linka ? z Góry dziekuje ;)
Najlepiej przejrzyj foty na TWB
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#39 Post autor: Krzysiek0507 » 27 mar 2010, 18:18

Cześć wszystkim :) Dziś krótko otóż zrobiłem mały fragmęt trasy, który jak widać nie posiada aut ani latarni. Dodałem screeny aby było widać iż coś robię na mojej mapie. Co do screenów to pierwszy rząd to poprawiona pętla Wirek a następne dwa rzędy to nowy odcinek. To tyle pisania czas na screeny :)

[center]Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek[/center]


Pozdrawiam Krzysiek :)

//Byka strzeliłeś ;-) (Peter)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, 21:13 przez Krzysiek0507, łącznie zmieniany 1 raz.

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#40 Post autor: Krzysiek0507 » 31 mar 2010, 17:28

Cześć :) Dziś pokaże wam dwa screeny z mojej mapki. Pierwszy jest to screen przerabiany a drugi orginalny z trs-a :) Screeny robione podczas jazdy kontrolnej na odcinku który zrobiłem wczesniej (Screenysą powyżej)

Obrazek Obrazek




Pozdrawiam Krzysiek ;D

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#41 Post autor: Krzysiek0507 » 03 kwie 2010, 13:01

Cześć :) Chciałbym pokazać wam efekt mojej "Świątecznej" pracy. Zachęcam do komentowania i oceniania :)

[center]Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek[/center]


Korzystając z okazji chciałbym wszystkim wam życzyć udanych Świąt, Smacznego Jajka, Mokrego dyngusa!

Pozdrawiam Krzysiek :)

Awatar użytkownika
Peter
Posty: 8468
Rejestracja: 12 lis 2006, 06:46
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#42 Post autor: Peter » 03 kwie 2010, 13:08

Świetnie to wygląda. Czy robisz może własne tekstury budynków? W Zabrzu wiele szczególnie starszych budynków to kawał dobrej architektury, więc idealnie by się nadawały do tej scenerii :)
*SDIP (U.N.O.)

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#43 Post autor: Krzysiek0507 » 03 kwie 2010, 13:47

Nie robię własnych tekstur na domach, używam tych co są dostępne m.in. na ptt :D Zachęcam dalej do komentowania moich wypocin :)

luksus
Posty: 474
Rejestracja: 11 gru 2007, 16:40
Lokalizacja: Chorzów

#44 Post autor: luksus » 03 kwie 2010, 14:10

Jestem pełen podziwu dla twojej pracy. sam kiedyś próbowałem coś robić przy TRS i wiem, ile przy tym trzeba mieć cierpliwości i samo zaparcia, by zbudować tak piękną mapkę. Gratuluję! Nie mogę się już doczekać, by przyjechać się na tej mapce. :-P

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#45 Post autor: Krzysiek0507 » 03 kwie 2010, 15:21

Dzięki luksus. Takie komentarze dają więcej motywacji do pracy, mam nadzieje że będziesz miał okazje pobrusic sobie na mojej mapce.

Jedno pytanie Panowie/Panie: Bo teraz nie jestem pewien czy takie pasy na torach tramwajowych gdzieś występują na Śląsku?

Chodzi o pasy na tym screenie:
Obrazek

Jeśli tak to byłbym wdzieczny jak ktoś by mi wysłał jakiegoś linka co by pokazywało takie zastosowanie na żywo :)

Z góry dzięki ;)

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5408
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#46 Post autor: luki » 03 kwie 2010, 17:18

Krzysiek0507 pisze:Jedno pytanie Panowie/Panie: Bo teraz nie jestem pewien czy takie pasy na torach tramwajowych gdzieś występują na Śląsku?

Chodzi o pasy na tym screenie:
Nie kojarzę aby gdziekolwiek takie coś występowało. Jeśli w ogóle już tramwaj przecina takie pasy, są to zazwyczaj krótkie zebry przy zatoczkach itp.
Np. http://www.galeria.tramwaje.slask.pl/di ... p?pos=-507
http://www.galeria.tramwaje.slask.pl/di ... p?pos=-588

Jeśli chodzi o torowisko niewydzielone w jezdni jak na screenie, wydaje mi się, że linia ciągła przy torowisko wystarczy.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#47 Post autor: Krzysiek0507 » 03 kwie 2010, 17:52

Dzięki luki za informacje :) Zobacze może to zmienię tylko na linie ciągłą lub usunę albo zostawię tak jak jest.

Pozdrawiam :)

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#48 Post autor: R_G » 03 kwie 2010, 20:51

Jeśli budujesz linię odwzorowującą linię realistyczną to tego nie wstawiaj, natomiast jak wstawiasz trochę urozmaicenia to nawet bardzo ciekawie to wygląda.
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

R_G
Posty: 2720
Rejestracja: 16 lut 2008, 14:00
Lokalizacja: Sosnowiec

#49 Post autor: R_G » 10 maja 2010, 15:09

Odkopię pytanie ze stycznia (bo jakoś przeoczyłem):
Krzysiek0507 pisze:PS. R_G zwróć uwage na 7 screen a jeżeli Ci chodzi o inne screeny jak to działa to powiedz jakie byś chciał abym Ci zrobił
No jeśli idzie o ten screen no to Ci powiem że ładnie się świeci, ładnie :P Tylko mi chodzi o to czy sygnalizacja działa prawidłowo i nie dzieją się głupoty przy jeździe tramwajów?
:!: Pozdrawiam R1 :santa: :!:

Krzysiek0507
Posty: 69
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:08
Lokalizacja: Zabrze

#50 Post autor: Krzysiek0507 » 28 maja 2010, 14:11

R_Gsory że dopiero teraz ale nie widziałem ze ktoś napisał w tym temacie, jeśli chodzi o sygnalizacje to działa idealnie, tramwaj wjezdza i z dwóch stron jest zakaz wjazdu, wyjezdza to nastepny tram może wjechac na odcinek jednotorowy.

Jakieś nowe screnny dodam już nie długo

Pozdrawiam Krzysiek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość