Tak. A przynajmniej on przez jakieś 4 lata mojego bytowania na forum dbał o tą listę.
Lista kasacji wagonów oraz ich przenumerowania
Re: Lista kasacji wagonów liniowych
Wprowadziłem kilka zmian kosmetycznych w liście. M.in. informację o przeznaczeniu #546 na historyczny. Ze #150 zrobię to samo później (chyba że ktoś się z administracji się z tym nie zgadza). Mam też pytanie, czy #138R dalej jest na stanie TŚ? Jeśli nie, to kiedy został skreślony. Planuję także uzupełnić dane o skreśleniach wagonów które zostały przenumerowane np. jest informacja o przenumerowaniu składu na #141L+142L, ale nie ma informacji o jego skreśleniu w 2016. Owszem jest info o jego złomowaniu, ale nie skreśleniu 

Ostatnio zmieniony 08 sie 2019, 13:57 przez Nex838, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam! Każdego! Łączmy się, zamiast rozdzielać. Zachęcam do wrzucania zdjęć na forumową galerię.
Przenumetowanie #141L+142L? Na co? I możesz podać źródło tej informacji?
Źle to ująłem. Chodziło o przenumerowanie #571+618 na #141L+142L 
EDIT: Kolejne zmiany kosmetyczne. Lista jest obecnie w trakcie Remontu Kapitalnego
Doszło m.in.: Przenumerowanie #150 na #8 w 1993 (takie info znalazłem w necie), przenumerowanie #2 na #546 z przeznaczeniem na historyczny w 2019, skreślenie ze stanu #141L+142L w 2016 oraz Legenda. Potrzebne mi obecnie wiedzieć co oznaczają nieznajome mi znaczki " (cudzysłów?) obok numerów niektórych wagonów (np. #477"). Postaram się tego poszukać w wątku, jednak jeśli ktoś wie to niech napisze. Będzie szybciej
Reszta zmian wkrótce.

EDIT: Kolejne zmiany kosmetyczne. Lista jest obecnie w trakcie Remontu Kapitalnego

Ostatnio zmieniony 09 sie 2019, 13:42 przez Nex838, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam! Każdego! Łączmy się, zamiast rozdzielać. Zachęcam do wrzucania zdjęć na forumową galerię.
Może chodzi o powielony numer (drugi wagon o taki samym numerze w historii). Oznaczenie bliźniaczo podobne do tego: http://tabor.wpk.katowice.pl/spis.php?p=4&h=1
Rzeczywiście miałoby to sens. Dodałem do legendy.
EDIT: Dzisiaj lista zmieniła tytuł, oraz zostało dodane przenumerowanie #137R na #183 w 2018. Myślę że w takim tempie to do końca (przyszłego) roku lista będzie już po RK
EDIT2: Teraz doszedł #931. Być może jeszcze dzisiaj wieczorem coś pogrzebę przy liście.
EDIT: Dzisiaj lista zmieniła tytuł, oraz zostało dodane przenumerowanie #137R na #183 w 2018. Myślę że w takim tempie to do końca (przyszłego) roku lista będzie już po RK

EDIT2: Teraz doszedł #931. Być może jeszcze dzisiaj wieczorem coś pogrzebę przy liście.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2019, 09:11 przez Nex838, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Lista kasacji wagonów oraz ich przenumerowania
#477" taki znaczek oznacza iż podczas RK stare pudło zostało skasowane a części przełożono do fabrycznie nowego. Tak robiono w byłym Konstalu.
Dzięki wielkie
Już zmieniam.

To wytłumaczcie mi dlaczego w bazie taboru WPK przykładowo znajduje się 128, który jest 13N eksploatowany w latach 1962-71, 128'', czyli 102Na służący od 1972 do 2003 przenumerowany później na 228'' i 128''', kolejny 102Na używany również w latach 1972-2003 i będący przenumerowanym z 228?
Albo jeszcze lepiej. Bremen 8, Konstal 4N1 8''R i Konstal 102N 8'''. Uważacie że podczas remontu wrzucano części z jednego do drugiego?
Wersja polaraxy nie ma tu sensu.
Albo jeszcze lepiej. Bremen 8, Konstal 4N1 8''R i Konstal 102N 8'''. Uważacie że podczas remontu wrzucano części z jednego do drugiego?
Wersja polaraxy nie ma tu sensu.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2019, 04:43 przez IgorMike, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagłosuj na stodwójkę z Lego 
https://ideas.lego.com/projects/7d349fa ... 9341f93729
(Szczegóły na PW)

https://ideas.lego.com/projects/7d349fa ... 9341f93729
(Szczegóły na PW)
Kiedyś było tak; numery z wycofanych z ruchu 13N nadawano 102N. Przy kasacji typowany był nr a nie jego stan więc przeklejano nr na wagon gorszy technicznie i taki szedł pod palnik. Podczas remontów zdarzało się że z dwóch wagonów robiono jeden i też miał inny nr. Długo by pisać o tym wszystkim jak to było kiedyś .
Trzeba ustalić jakąś wersję. Niestety od samego autora prawdopodobnie nigdy się już nie dowiemy co miał na myśli. Tymczasem, #707 jest już skreślony?
Na części, nadal na stanie
Ostatnio zmieniony 25 sie 2019, 08:15 przez #530+540, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Marek 

W dniu dzisiejszym została uzupełniona Legenda, oraz dodane wystawienie na sprzedaż wagonu #135R. Byłbym wdzięczny za datę jego zdjęcia ze stanu, jak i za każdego innego technicznego wozu. Uznałem że warto także prowadzić listę kasacji tych wozów, ponieważ same w sobie były bardzo ciekawe (np. techniczne stodwójki czy eNki).
EDIT 22.09.2019: Dzisiaj drobne poprawki, głównie przy wagonach technicznych. Przy tym zauważyłem że wagon #124R, został pierw zezłomowany w 2001, a potem w 2003
Będę niezmiernie wdzięczny za wytłumaczenie o co tu biega... Jedynie na TWB znalazłem zdanie "Ten złom wówczas czekał niby na remont kapitalny, który później okaże się podmianą z wagonem 572, a na koniec skończy się to kasacją obu wagonów." jednak za wiele z tego nie rozumiem
Chodzi o to że w międzyczasie nastąpiła podmiana pudła (ewentualnie numerów?) pomiędzy oryginalnym #124R (ex. #385 ex.ex. #611) a #572? Planuję także dodanie informacji o podmianach pudeł w czasie RK w latach 90 (vide #371+370 czy #598) ale muszę do tego wymyślić jakieś oznaczenie.
EDIT 22.09.2019: Dzisiaj drobne poprawki, głównie przy wagonach technicznych. Przy tym zauważyłem że wagon #124R, został pierw zezłomowany w 2001, a potem w 2003

Ostatnio zmieniony 23 wrz 2019, 17:48 przez Nex838, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do #124r.Nex838 pisze: ↑23 wrz 2019, 17:48W dniu dzisiejszym została uzupełniona Legenda, oraz dodane wystawienie na sprzedaż wagonu #135R. Byłbym wdzięczny za datę jego zdjęcia ze stanu, jak i za każdego innego technicznego wozu. Uznałem że warto także prowadzić listę kasacji tych wozów, ponieważ same w sobie były bardzo ciekawe (np. techniczne stodwójki czy eNki).
EDIT 22.09.2019: Dzisiaj drobne poprawki, głównie przy wagonach technicznych. Przy tym zauważyłem że wagon #124R, został pierw zezłomowany w 2001, a potem w 2003Będę niezmiernie wdzięczny za wytłumaczenie o co tu biega... Jedynie na TWB znalazłem zdanie "Ten złom wówczas czekał niby na remont kapitalny, który później okaże się podmianą z wagonem 572, a na koniec skończy się to kasacją obu wagonów." jednak za wiele z tego nie rozumiem
Chodzi o to że w międzyczasie nastąpiła podmiana pudła (ewentualnie numerów?) pomiędzy oryginalnym #124R (ex. #385 ex.ex. #611) a #572? Planuję także dodanie informacji o podmianach pudeł w czasie RK w latach 90 (vide #371+370 czy #598) ale muszę do tego wymyślić jakieś oznaczenie.
#572 podczas kasacjii przybrał numer #124r (2003)
Orgynalny #124r został skreślony w 2001.r

Tutaj zdjęcia:
http://phototrans.eu/14,58027,0,Konstal_105Na_124R.html
http://phototrans.pl/14,34057,4.html
Zdjęcie 1 #124r ma holownik, złomowanie 2001.
Zdjęcie 2 #pseudo124r nie ma holownika i inny układ drzwi. Złomowanie 2003.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2019, 18:34 przez #530+540, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam, Marek 

A więc to tak, że papierowo były dwa wagony #124R? Czy może tak że #124R został skasowany jako #572, a #572 jako #124R?
Nie. Otóż #124r miał swój numer ciągle.
Natomiast #572 podczas kasacjii przybrał numer #124r.
Pozdrawiam, Marek 

Czyli #124R został skasowany jakoby "dwa razy", idąc papierologią? TŚ zawsze mnie zadziwiało swoim wachlowaniem numerami

Dokładnie, było tak jak mówisz.
Pozdrawiam, Marek 

Dzisiejsza aktualizacja listy zawarła oznaczenie dla wagonów których oryginalne pudła zostały skasowane, a wzamian dostały nowe z Konstalu. Następnie wezmę się za uzupełnianie kasacji wagonów technicznych według TWB. Miłą duszę będę prosił o sprawdzenie tych informacji 

Dodajemy #518 i usuwamy pytajniki przy #931 i #937
Pozdrawiam, Marek 

Zrobione.